U Perivoju Zrinskih od nedavno se mogu vidjeti impozantne ptice grabljivice: jastrebovi, sokolovi i sove. Kako smo već upoznati s projektom vjeverica ovi novi gosti pobudili su zanimanje. Ptice grabljivice dio su programa zaštite divljači Perivoja Zrinskih a program provodi firma Cedrus forest  u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode – Međimurska priroda, Lovačkim savezom i Gradom Čakovcem.

Sokolari Dragutin Kontrec, Ivan Horvat i Zlatko Habuš

Ideja je da se na područje Perivoja Zrinskih dovede ptica grabljivica kako bi se kod vrana probudio prirodni instinkt da je na njihovom području predator i da bi se tako smanjio broj vrana. Tako bi se vrane osjećale nesigurno i počele bi migrirati na za njih sigurnija područja. Time nije doneseno ništa novo ova metoda je i ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita, lov je nebitan, samo se grabljivice kontrolirano pokazuje u području. Projekt će se provoditi sigurno do kraja mjeseca, a od strane Grada i tvrtke Cedrus je upućen zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša  kako bi se projekt nastavio još nekoliko mjeseci i učinkovitije djelovao i ostvario veći efekt. Kako se istovremeno provodi i projekt uvođenja vjeverica u Perivoj Zrinskih javilo se i pitanje kako će ptice grabljivice na njih djelovati. Ptice će se nakon privikavanja na sam perivoj kontrolirano puštati i dozivati na rukavicu tako će teško  doći do bilo kakvog kontakta s vjevericom – Ako bi i došlo do kontakta da bi vjeverica bila uhvaćena morala bi biti na teškim Normabelima – objasnio je iskusan sokolar.

Predivne ptice

Ptice s kojima se radi su u vlasništvu sokolara a da bi se moglo posjedovati pticu potrebno je položiti sokolarski ispit i položiti lovački ispit. U perivoj se uvode sljedeće ptice jastreb kokošar ženka i mužjak standardne ptice grabljivice našeg područja, sivi sokol, Harisov jastreb iz sjeverne Amerike, hibridni sokol nastao križanjem sjevernog sokola i stepskog sokola te veliku sovu ušaru. Sova ima najviše uspjeha zbog svojih vrhunskih karakteristika: veličine, noćnog lova i bešumnog leta. Sve druge akcije postavljanje slika ili zvukova nemaju uspjeha jer se vrane brzo priviknu na njih i brzo shvate da im od toga ne prijeti nikakva opasnost. Ovakvim kopiranjem prirode kod vrana se budi prirodni instinkt i one se nastoje maknuti. Sokolari koji sudjeluju su Ivan Horvat, Zlatko Habuš i Dragutin Kontrec. Kroz dan premještaju se po perivoju kako bi čim uspješnije djelovali ali i vrlo rado daju informacije svima zainteresiranima pogotovo vrtićima i školama.

Foto i video Mario Golenko

Galeriju pogledajte ovdje: Ptice grabljivice

 

Sivi sokol
Hibridni sokol
Jastreb kokošar
Harisov jastreb
Velika sova ušara

 

Ostavi komentar