23.3 C
Čakovec
Nedjelja, 14 travnja, 2024

U nedjelju prosvjed: Da se ne ponovi više nikome…

Točno šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, novinarska strukovna udruga Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira prosvjed u Zagrebu pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”. Prosvjed u nedjelju 5. veljače počinje u 12 sati okupljanjem ispred Novinarskog doma, nakon čega u 13 sati kreće povorka prema Markovu trgu, piše index.hr.

Prosvjeduje se protiv sistema koji je ubio Matijanića te sve druge žrtve zdravstvenog sustava, koji u Hrvatskoj ne funkcionira. HND se zalaže za neovisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Ne prosvjeduju samo novinari

“Da se ne ponovi više nikome…”, osnovna je poruka prosvjeda u kojoj se ističe kako ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu jer su oni jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira te ih sve manje ostaje raditi u Hrvatskoj. Uostalom, već je niz udruga u zdravstvu najavio dolazak na prosvjed.

“Na Markovu trgu će govoriti Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije.

Ovo nije prosvjed protiv radnica i radnika u zdravstvu, oni su jednako tako žrtve sustava koji ne funkcionira. I sve manje ih ostaje raditi u Hrvatskoj. I zato prosvjedujemo. Protiv sistema koji je ubio našega kolegu Vladimira Matijanića! Za neovisnu istragu okolnosti njegove smrti. Za ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša! Da se ne ponovi više nikome…Vidimo se!”, stoji u pozivu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,176FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE