Ispitali smo kako promjene kod polaganja vozačkog ispita utječu na prolaznost u Međimurju!

Od početka ove godine započelo je provođenje zajedničkog projekta Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova: Cilj projekta je što kvalitetnija provedba vozačkih ispita te kako još bolje osposobiti nove vozače. Sustav audio-video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita, koji je uveden, primjenjuje potpuno nova tehnološka rješenja.
Dodatno se digitalizirao proces ispita. Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate. Novi sustav ima više značajnih učinaka.

Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita.

Ovaj novi način osim prednosti ima i svoje nedostatke, naime instruktor za vrijeme vožnje više ne može sugerirati jer se sve snima i čuje, pa se kandidati moraju osloniti na sve naučeno, čime se posebno daje na važnosti instruktorima i načinu na koji oni obučavaju buduće vozače. U trokutu vozač, cesta i automobil upravo je čovjek najvažnija komponenta jer sa svojim sposobnostima mora procijeniti kvalitetu vozila kojim upravlja te uvjete na cestama. Edukacija i sigurnost mladih vozača su od životne važnosti, pogotovo kada postanu aktivni sudionici u prometu.

Ivica i Martina Kofjač iz Autoškole Lider

Prilikom biranja autoškole najčešće se gleda na cijenu koštanja, koja je za naš standard relativno visoka kad se zbroje svi ukupni troškovi. No često upravo izborom u startu jeftinije autoškole u konačnici dobivamo puno skuplju vozačku dozvolu, kad se uzme u obzir da jedan ponovljeni izlazak na vožnju u pravilu stoji oko 750 kuna.
Kakva je situacija u Međimurju i je li moguće spojiti kvalitetu i nisku cijenu, pitali smo u nekoliko autoškola u Međimurju.

Blažen Sabol iz najveće autoškole, Autoškole Prilok, nam je rekao: – Iz našeg iskustva ne vidimo da ovi novi uvjeti utječu na prolaznost. Kandidati su se bez problema privikli jer naš moto je da stvaramo vozače. U prva četiri mjeseca preko sto kandidata iz naše autoškole uspješno je položilo ispit vožnje, što je u prosjeku šest kandidata tjedno. Razlozi dobre prolaznosti su prije svega kvaliteta i dugogodišnje iskustvo naših instruktora. Za obuku B kategorije našim polaznicima smo omogućili da mogu izabrati između 10 vozila za obuku te izabrati čak 8 različitih marki vozila i čak 5 klasa. Jedina smo autoškola u Hrvatskoj koja upisuje polaznike u apsolutno sve kategorije: AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1 i D.

Josip Topolko, vlasnik Autoškole Topolko, Gabrijel Žganec i Leon Novak

Također se ponosimo obukom C i E kategorije koja se obavlja na najvećem kamionu za obuku u Hrvatskoj, marke MAN TGX 24 440 Tandem, tako da je svaki naš polaznik koji je položio vozački ispit spreman za rad u bilo kojoj prijevozničkoj tvrtci. S obzirom na to da smo svjesni da je uz kvalitetu važna i cijena, zadržali smo prepoznatljivu kvalitetu i složili najbolju cijenu, koja sada iznosi već od 3.960 kuna za obuku B kategorije, pa vjerujem da će to dodatno motivirati buduće vozače, završio je svoju priču Blažen Sabol.

Slična iskustva prilikom polaganja ispita vožnje u novim uvjetima imaju i u Autoškoli Topolko iz Šenkovca i Autoškoli Lider u Čakovcu.

Ivica Kofjač iz Autoškole Lider nam je rekao: – Prvenstveno je bitna kvaliteta obuke, a s cijenom smo se prilagodili. Uvijek imamo na umu da su dobro obučeni polaznici budući sigurni sudionici u prometu.

Josip Topolko iz Autoškole Topolko Šenkovec se složio s oba naša sugovornika te dodao: – Moram naglasiti da je zadržavanje kvalitete uvijek u prvom planu, a mi uz dobru kvalitetu našim polaznicima možemo ponuditi i najnižu cijenu na međimurskom tržištu, 3.945 kuna.

(S. Zorković, foto: Z. Vrzan)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE