Njemačka uvodi novo zanimanje – integracijski savjetnik

Prošlo je zlatno razdoblje Europe bez granica. Čvrste korijenje primio je slobodni protok robe i kapitala, nove drugačije granice su podijelile ljude. Bilo je dovoljno da virus uđe u Europu da ona prestane funkcionirati kao zajednica ljudi. Munjevitom brzinom zemlje su se zatvorile premda virus ne poznaje administrativne granice. Svatko se unutar svojih granica borio s krizom kako je znao i umio. Ni traga zajedničkoj politici ili brizi za oboljele. Pa čak i zajedničko naručivanje cjepiva je doživjelo fijasko. Štoviše, i ono što je europska administracija predbilježila pokupovale su druge domišljatije zemlje dok se EU dogovarala.  Naši političari sada zbunjeno uvjeravaju građane u nekakve rokove cijepljenja u koje ni sami nisu sigurni da su održivi.

Budući da je praksa u godinu dana pokazala da ni “zaključavanje” ne daje rezultate, virus se svejedno neumoljivo širi, sve nade uprte su u cjepiva kojih nema dosta za sve. A ako ekonomije ovise i o mobilnosti građana, uvode se kovid putovnice. Tko je cijepljen, imat će slobodu kretanja, a tko nema, neće je imati.

Sad tek nastat će jagma za cjepivo jer će se u prve redove izgurati poslovno uvjetovano cijepljenje. Toliko o jednakosti i šansama za sve.

No, ni to nije sve. Nakon što virus popusti obruč nastat će utrka za gospodarsku moć. Njemačka ni u krizi nije spavala. Oni su izradili plan uvoza radne snage, ali s novim pravilima. Pripremu za uvoz počet će već u matičnim zemljama useljenika, gdje će najprije probrati deficitaranu i kvalificiranu radnu snagu za jačanje svog gospodarstva. Kad dođu u Njemačku integrirat će ih integracijski savjetnici. Odustali su od koncepta “geta za zemljake”. Shvatili su opasnost od takvih zajednica koje nisu integrirane u njihovu kulturu i društvo. Uzeli su u obzir da bi takve zajednice koje su sve veće i demografski brojnije mogle prevagnuti u odnosu na domicilno stanovništvo i njihovu kulturu. Angela Merkel je shvatila da je uspješna integracija način da ojača njemačku ekonomiju čineći svoju zemlju privlačnijom za život i useljavanje. Da bi useljenike prilagodili svojoj kulturi, osmislili su novo zanimanje – integracijske savjetnike.

Ostavi komentar