Na osam međimurskih prometnica, dolaze četiri kamere: Pazite na brzinu, pojas i mobitel!

Siniša Šajnović, nadzorna kamera
Siniša Šajnović, nadzorna kamera

U sklopu novog Zakona o sigurnosti prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova dovršilo je popis lokacija na koje će postaviti fiksne kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Do kraja godine sva 122 kućišta u koja će se premještati ukupno 59 novih kamera, bit će postavljena u cijeloj Hrvatskoj.

Na području Međimurske županije dolaze četiri takve kamere s četiri kućišta, a one će se rotirati na osam lokacija.

Načelnik Postaje prometne policije Čakovec Siniša Šajnović kaže kako postavljanje kamera kojih do sada nije bilo na međimurskim cestama kreće uskoro, odnosno da će u funkciji  biti već početkom svibnja.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Na osam naših prometnica – četiri kamere

Predviđene lokacije su glavne prometnice diljem Međimurja, a sve u ime veće sigurnosti na cestama. Mjesta na kojima će se nadzorne kamere rotirati su Varaždinska ulica kod kbr. 62 u Nedelišću, Ulica maršala Tita kod kbr. 69 u Šenkovcu, Južna obilaznica grada Čakovca 520 m zapadnije od raskrižja D3 – Preloška ulica u Čakovcu, Glavna ulica kod kbr. 151 u Maloj Subotici,  Ulica maršala Tita kod kbr. 79 u Murskom Središću, Čakovečka ulica kod kbr. 64 u Prelogu, Ulica Zrinsko-Frankopanska kod kbr. 39 u Čakovcu i Ulica Brezje kod kbr. 39 u Brezju.

– Kamere su prije svega nabavljene za mjerenje brzine, ali imat će vrlo dobru rezoluciju tako da će biti vidljivo koriste li vozač i putnici sigurnosni pojas, te koristi li vozač mobitel pomoću ruka. Time se omogućava da se sankcioniraju i ostali prekršaji u vožnji, pojašnjava Siniša Šajnović.

Novi zakon donosi stotinjak novih kamera na razini cijele države. Glavni cilj je smanjiti broj smrtno stradalih do 2020. godine za 50 posto.

Veće novčane kazne i obavezan liječnički pregled nakon 67 godine života

-Neke od mjera novog zakona su veće novčane kazne, za recidiviste, to jest one koji su počinili isto ili slično kazneno djelo za koje su bili osuđeni, oduzimanje vozila. U prijedlogu je i obavezan liječnički pregled za vozače iznad 67 godina, kaže Šajnović.

Također, načelnik prometne policije ističe kako je upravo potrebno podržati prijedlog o liječničkom pregledu vozača iznad 67 godina, jer je prema statistici veći problem sa starijim nego mladim vozačima.

– Po sadašnjem zakonu do smrti se ne treba ići na liječnički pregled. Liječnici opće prakse su u obavezi svaku promjenu zdravstvenog stanja obavijestiti policiju, ali nažalost to nije baš prakse, poručuje Šajnović.

U nastavku pogledajte lokacije kamera:

– Varaždinska ulica kod kbr. 62 u Nedelišću

– Ulica maršala Tita kod kbr. 69 u Šenkovcu

– Ulica Zrinsko-Frankopanska kod kbr. 39 u Čakovcu

– Južna obilaznica grada Čakovca 520 m zapadnije od raskrižja D3 – Preloška ulica u Čakovcu

– Glavna ulica kod kbr. 151 u Maloj Subotici

– Ulica maršala Tita kod kbr. 79 u Murskom Središću

– Čakovečka ulica kod kbr. 64 u Prelogu

– Ulica Brezje kod kbr. 39 u Brezju

Foto: Dora Vadlja/Igor Kralj/PIXSELL

Ostavi komentar