Grah iz zajedničkog kotla ima posebni okus i zato je omiljena hrana na veselicama za Praznik rada. Mursko-središćanski SDP tradicionalno ga priprema na prostoru uz kafić Jama u centru Murskog Središća.
Službeno grah se dijelio od deset sati, ali su se građani skupili i prije toga. Na besplatne porcije graha čekalo se u redu.
Kako se grah pripremao i što su sve u njega stavili otkrila nam je Marina Orehovec. Tajne sastojke kao svaka kuharica zadržala je za sebe.
– Skuhali smo oko 500 porcija graha, kazala je Marina Orehovec. Potrošili smo oko 80 kilograma mesa, oko 20 kilograma graha, 20 kilograma luka i sitne dodatke koje ne bih odala jer je to naša tajna. Odaziv na naš grah je velik, jer ga zaista kvalitetno pripremimo, a na kraju se uvijek traži porcija više i svake godine se povećava potražnja za njim.
Pripreme za kuhanje graha su počele dan ranije. Okupilo se nas 15-tak aktivista koji smo rezali luk, meso, prali grah, pripremali, čistili namirnice, da bi na sam Praznik rada u 6:30 svi startali na ovom mjestu. Pripremili smo ambijent u stranačkom stilu, stolove i stolice i počeli kuhati, ispričala je Marina.
Što i kako su skuhali iza 10 sati provjerio je i Mladen Novak predsjednik Županijskog SDP-a , koji je bio zadovoljan viđenim, a otkrio nam je da je u postupku i izbor predsjednika gradske organizacije SDP-a Mursko Središće, što bi trebalo doprinijeti konsolidaciji.
Jedina kandidatkinja je Renata Kovačić, ujedno i gradska vijećnica SDP-a, koja je na Praznik rada marljivo s kolegama dijelila porcije graha.