Krunoslav Mikulan osvaja nagrade za roman Zmaj ispod Starog grada

Krunoslav Mikulan s nagradom Mali princ.

Roman Krunoslava Mikulana, Zmaj ispod Staroga grada, u izdanju Naklade Ljevak iz Zagreba, ovoga je listopada osvojio dvije književne nagrade. Roman govori o pozoju iz čakovečkih legendi te o četvoro osnovnoškolaca koji otkriju tajni prolaz koji vodi u podzemlje Staroga grada Zrinskih.

Trećega listopada roman je na 23. konvenciji fantastike Rikon u Rijeci dobio nagradu “Artefakt“ za najbolji hrvatski fantastični roman za djecu. Riječka konvencija jedna je od najvećih u našoj zemlji, a ove godine bila je domaćin europske konvencije fantastike Futuricon 2020. Nagradu „Artefakt“ oblikovala je Nela Dunato iz Rijeke, a predstavlja brodograditelja koji u ruci drži raketu. Temelji se na brončanoj skulpturi Vinka Matkovića smještenoj na ulazu u brodogradilište “3. Maj” (no na toj skulpturi lik brodograditelja drži brod).

Čakovčki pozoj odletio je zatim u Bosnu i Hercegovinu, na 17. međunarodni festival „Vezeni most“ koji se održavao u Tuzli od 21.-23. listopada. Festival je najpoznatiji književno-kulturni skup posvećen dječjoj književnosti u regiji te se u sklopu festivala svake godine natječu po dva predstavnika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore za prestižnu nagradu „Mali princ“. Ove su godine tri knjige postigle isti broj bodova pa su dodijeljene tri prve nagrade – dobitnici su Krunoslav Mikulan (za knjigu Zmaj ispod Staroga grada), Dejan Aleksić iz Srbije (za knjigu Drama u podrumu gospođe Joje) i Žarko Vučinić iz Crne Gore (za knjigu Djevojčica Tara i čarobno drvo). Kip Maloga princa izradio je akademski kipar Enes Sivac, a prikazuje naslovnog junaka kako stoji na planetoidu (s naslovnice knjige).

Mikulan je  čakovečkoga pozoja i svoju knjigu predstavio je na Televiziji Tuzlanskog kantona (TVTK), na književnom susretu s osnovnoškolcima u knjižnici u Banovićima te na ceremoniji proglašenja dobitnika nagrade Mali princ 22. listopada u Tuzli.

Spomenimo još da uskoro izlazi nastavak „Zmaja“ pod naslovom „Škola u opasnosti“ te da će čitatelji napokon doznati što se zapravo dogodilo na kraju romana, dok će glavni junaci upasti u još veće nevolje.

Vijesti o romanu mogu se pratiti na Facebooku i Instagramu, gdje se mogu skinuti i dvije besplatne priče o pustolovinama likova iz „Zmaja“: www.facebook.com/zmajevadruzina, www.instagram.com/zmajevadruzina/

Ostavi komentar