Korona je zavladala našim životima

Pandemija koronavirusa izula nas je iz cipela. Prevrnula je naš svakodnevni život naglavačke te smo barem mrvicu više postali svjesniji koliko toga imamo u životu i na čemu moramo biti zahvalni.

Za neke nema više odlazaka na posao. Ako se mora raditi, radi se od kuće. U trgovinu se odlazi samo po najpotrebnije namirnice za život. Nema teretane, kava u kafićima, shoppingiranja u trgovačkim centrima, odlazaka na večere u restorane i gledanje filmova u kinima. Posebno je teško onima koji su u samoizolaciji, oni koji moraju provoditi 14 dana doslovno između četiri zida. Nikad do sad u novije vrijeme nismo bili suočeni s takvom situacijom.

Stalno razmišljam o tome što nas je dovelo do toga. Jesmo li kao društvo dostigli na samo dno? Je li o tome riječ? Daje li nam neka viša sila upozorenje? Ili pak je riječ o ekonomskom ratu?

Što god da je, kako bi to čim prije prebrodili, svi se striktno moraju držati naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ako boravite na otvorenom, neka to bude priroda, i ne više od dvije osobe u društvu. Trčite, vozite se biciklom, lagano šetajte, imate mogućnosti na pretek. Kod kuće na primjer možete obaviti poslove poput spremanja ormara, čišćenja kuće, orezivanja voćaka ili nečeg drugog. Važno je da niste u fizičkom  kontaktu jedni s drugima, odnosno udaljeni od osoba barem dva metra.

S obzirom na informacije koje kolaju sa svih strana, teško je uopće ostati racionalan i ne paničariti. Ovo je situacija u kojoj se moramo držati svi zajedno i bodriti jedne druge putem alternativnih kanala. Ako imate napad panike, javite se psiholozima koji su tu da nam olakšaju cijelu situaciju. Sada moramo izdržati jer je neizvjesno do kad će ova situacija potrajati.

Ostavi komentar