KNJIGOLJUPCI Donosimo dva naslova idealna za vikend

Vikend je idealan za čitanje dobre knjige. U nastavku donosimo preporuku dvije knjige, jednu iz svijeta beletristike, drugu publicistike.

Jojo Moyes: Djevojka koju si ostavio za sobom 

Francuska, 1916. Sophie Lefevre mora se brinuti za sigurnost svoje obitelji, dok joj se voljeni muž Éduard bori na bojišnici. Kad joj zapovjede da mora kuhati večeru njemačkim časnicima i posluživati ih u svom hotelu, u njezinu domu više nema mira. U trenutku kad novi Kommandant ugleda Sophien portret što ga je naslikao Éduard rođena je opasna opsesija koja će Sophie navesti na mračnu i strašnu odluku.

Ian Kershaw: Do pakla i natrag 

Europa 1914. – 1949.

Ian Kershaw u svojem djelu Do pakla i natrag o 20. stoljeću – u koje smo još uvijek duboko uronjeni, kao da to stoljeće nikako ne uspijeva završiti – piše s vremenske distance. On je sebe uspio smjestiti na osmatračnicu odakle o 20. stoljeću piše onako kako će se o njemu pisati kada doista bude završeno, tamo negdje u prostor-vremenu kraja 21. ili početka 22. stoljeća. Ovo je knjiga budućnosti o nedavnoj prošlosti, ali samim time i knjiga koja nam omogućuje da 20. stoljeće doživimo kao davnu prošlost. Njegova Europa 20. stoljeća koliko god da je strašna, polako nestaje u perspektivi, vidljivim ostaje najbitnije, a ta bitnost počinje se ukazivati u svojoj banalnosti.

 

Ostavi komentar