Kako je glasovalo Međimurje na EU izborima? Matija Posavec i dalje uživa daleko najveću podršku građana

Glasovi u Međimurju na EU izborima uglavnom su se podijelili na četiri stranke

Prema prvim informacijama iz stranačkih stožera nije se puno toga promijenilo kada su u pitanju stranke i izbori u Međimurskoj županiji što se tiče ovonedjeljnih EU izbora. Najpoznatije i najetabiliranije stranke dobile su najviše glasova, a po broju preferencijalnih glasova daleko najveću pobjedu odnio je međimurski župan Matija Posavec koji je predvodio listu HNS-a. Međutim, kako sada stoje stvari on će i dalje biti župan, a ne EU zastupnik. Toj poziciji od 11 međimurskih kandidata za sada je najbliža Sunčana Glavak koja je na 5. mjestu HDZ-ove liste, ali i ta pozicija je trenutačno upitna ne samo zbog broja glasova, već i činjenice da će ona voditi u EU parlament tek i ako V. Britanija izađe iz EU.

Najveći broj glasova inače podijelile su tri stranke: HNS koji je dobio najveći broj glasova, te SDP koji je ovog puta izgleda uspješniji nego HDZ. Svi drugi su znatno zaostali, a od svih njih tek Živi zid i kao iznenađenje lista Mislava Kolakušića koji dobivaju brojke iznad 5% glasova.

Iako na razini cijele zemlje HNS i Posavec koji je bio vodeće ime liste i time istaknuo kandidaturu za odlazak u EU parlament, dobivaju oko 2 posto glasova birača, u Međimurju je situacija obrnuta. Po svemu sudeći u većini gradova i općina Posavec je dobio izbore, pa čak i tamo gdje vlast obnašaju druge stranke, kao što je to slučaj u međimurskim gradovima Čakovcu (SDP), Prelogu (HDZ) i M. Središću (HDZ).

Matija Posavec i HNS prema dostupnim podacima tako su u Prelogu dobili oko 540, M. Središću 433, Pribislavcu 195, Šenkovcu 262, Domašincu 195, Goričanu više od 200 itd.

SDP će po svemu sudeći biti druga stranka po broju palih glasova u Međimurju, prvenstveno zahvaljujući onim gradovima i općinama gdje tradicionalno dobivaju puno glasova: Čakovec, Nedelišće, Strahoninec…

HDZ je pak najbolje prošao tamo gdje ima svoje gradonačelnike. U Prelogu je dobio nešto više od 400 glasova, a M. Središću zabilježili su malo više od 360 glasova. I ovog puta HDZ je vodio uglavnom vodio borbu za drugo mjesto u nekoliko općina sa SDP-om, tako da su te dvije stranke, druge ili treće po broju glasova u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave.

Svi drugi su dobili znatno manji broj glasova. Podbacio je s obzirom na zadnje lokalne i parlamentarne izbore Živi zid koji očito više nije jedina opcija protestnih birača, iako i dalje drže četvrto mjesto po broju palih glasova. Lista Mislava Kolakušića koja na državnoj razini sigurno dobiva 1 mjesto u EU parlamentu dobila je također lijepi broj glasova i u Međimurju.

Loše se prošli Čačićevi Reformisti koji nisu uspjeli nauditi svojem koalicijskom partneru u županijskom vlasti HNS-u i Matiji Posavcu i dobili su po svemu sudeći jako mali broj glasova. Ostale stranke i liste osim simboličkog broja glasova, nisu naišle na ozbiljniju podršku birača u Međimurju.

 

Ostavi komentar