Je li pronađen nasljednik?

Možda je pomalo šašavo pisati o nasljedniku jedne baterije, no značaj događaja nadilazi čuđenje. Danas je to tehnološki sveti gral. Kako se čini, pronađen je nasljednik litij ionske baterije koja se danas nalazi u svakom mobitelu i električnom automobilu.

Prema zadnjim medijskim izvješćima, skupina australskih znanstvenica sa sveučilišta Monach u Melburneu uspjela je osmisliti metodu za vezu litij sumporne baterije koja funkcionira. Naime, sumpor je krhak i propada u bateriji i zbog toga se godinama traži način da se stabilizira. Čini se da je to uspjelo znanstvenom timu iz Melbournea koji je osmislio novi dizajn sumpornih katoda koje su postale stabilnije.   Prema istraživačima koji su za istraživanje potrošili tek koji milijun dolara, takva baterija daje četiri puta više energije po istoj jedinici, što znači da s jednim punjenjem može automobilom prijeći četiri puta više kilometara, preko tisuću. Sumpor je jeftin i danas se gotovo pa tretira kao otpad u mnogim industrijskim procesima, a takve su baterije ekološki isplatljivije.

Iako je vijest odjeknula kao novost, lov na jeftine i ekološkije električne baterije već dugo traje. Više od deset godina zna se da bi litij ionske baterije mogle biti zamijenjene novim litij sumpornim baterijama jer imaju odlična svojstva, lagane su, a mogu pohraniti od tri do pet puta više energije.

Prvi proboj napravljen je na Sveučilištu Texas u Dallasu prije desetak godina, točnije 2008. godine. Tamo se danas uspješno  testira litij sumporna baterija uz dodatak molibdena. Kako kažu istraživači, proboj je napravljen, a ostalo je dorada.

Međutim, niti Japan ne spava, pa tako tvrtka Sony tvrdi da je sve tehnološke probleme riješila i da već testira sigurnost nove litij sumporne baterije. Možda je japanska baterija najbliža tržištu.

Rukavicu u lice ostalim istraživačima bacilo je Sveučilište St. Andrew u Škotskoj gdje su istraživači pronašli takozvane litij zračne baterije koje kao katodu koriste zrak. No za njih treba i zlato, pa su predviđanja da će se najviše koristiti u svemirskim istraživanjima zbog skupoće.

Radi lokalpatriotizma, recimo da Sveučilište Sjever, Međimursko veleučilište ili Fakultet informatike u Varaždinu zasada nisu pronašli nove baterije, a možda i neće. Zašto ih tako nešto ne zanima, znaju samo vrapci na krovovima.

Ostavi komentar