Hrvatska je među zemljama s visokim stopama dojenja

UNICEF
Obilježava se 30. Međunarodni tjedan dojenja!

Prema posljednjim podacima dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života. Tome je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative Rodilišta prijatelji djece.

Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj Rodilišta – prijatelj djece. Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

 – Promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012.–2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018.-2020, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske, kazala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.

 – Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Gradu Zagrebu, u ožujku 2020. godine. Ujedno, u novonastalim okolnostima epidemije koronavirusa, Ministarstvo zdravstva je u suradnji s UNICEF-om i stručnjacima dalo snažnu potporu dojenju, svjesno važnosti nastavka dojenja i u vrijeme epidemije, uz pridržavanje mjera zaštite od širenja virusa, nastavila je prim. Vera Katalinić-Janković. 

U posljednjih godinu dana UNICEF je zahvaljujući donacijama građana i tvrtki osigurao:

  • 30 fototerapijskih gnijezda vrijedna 1.1 milijun kuna,
  • Dostavno vozilo za Banku humanog mlijeka koja se pokazala iznimno važnom za zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci za vrijeme krize uzrokovane pandemijom i potresom,
  • Održavanje trudničkih e-tečajeva u suradnji s udrugom RODA – Roditelji u akciji kroz koje roditelji dobivaju potrebne informacije o važnosti dojenja.

– Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama, kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju. 

– Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje,  naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera, kazala je nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege i voditeljica nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu Rodilišta – prijatelji djece izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak.

Cjelovite preporuke i smjernice za stručnjake, ali i roditelje dostupne su ovdje. (idr)

Ostavi komentar