FOTO Žustra rasprava o revitalizaciji Perivoja Zrinskih: Građani žele hlad, a ne vizure!

Danas je u Domu sindikata u Čakovcu održana javna tribina o revitalizaciji Perivoja Zrinskih, potaknuta revoltiranim građanima koji su zabrinuti zbog velike siječe čakovečkog parka. Krajem ožujka na prostoru Perivoja Zrinskih započela je sadnja 40 novih stabala i stotinjak grmova te 1800 cvjetnih sadnica pod nazivom projekta Revitalizacija Perivoja Zrinskih.

Upravo je to bila tema javne tribine koju su posjetili nezadovoljni građani Čakovca, a o Planu revitalizacije Perivoja Zrinskih, zašto i kako? govorili su predstavnici Grada Čakovca (gradonačelnik Stjepan Kovač), GKP Čakom (direktor Ivan Perhoč), Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ (ravnatelj Siniša Golub),  Miljenko Županić iz Hrvatskog šumarskog fakulteta i Miroslav Horvat iz Hrvatskih šuma.

Siniša Golub

U prvom dijelu tribine govorio je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovac, ispred ČAKOM-a Ivan Perhoč, Siniša Golub iz Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, te Miljenko Župančić ispred Šumarskog fakulteta. Većina je bila složna oko činjenice, da otkako je Perivoj postao zaštićen 1975. godine, do velikog nevremena 2005. godine park se nije previše dirao. Tek 2005. godine posječena su stabla koja su bila slomljena u nevremenu.

-Revitalizaciju parka radimo prvenstveno zbog sigurnosti naših građana koji šeću parkom, do sada nije bilo srušeno niti jedno zdravo drvo, već ona bolesna i koja ugrožavaju prolaznike blizu biciklističkih staza. Problem i bura oko uređenja parka je u tome što se ta drveća godinama nisu tretirala, park je bio zaštićen kao Perivoj. Bolesti su uznapredovale, te iako su drveća na izgled izgledala zdravo, nisu bila barem tako kaže struka, te ih je trebalo ukloniti poručio je gradonačelnik Stjepan Kovač. U raspravu su se uključili brojni građani Čakovca, čiji je zaključak bio da se njih ništa nije pitalo vezano uz uređenje parka, koji je od svih nas, te ne žele da budu samo lijepe vizure, već da taj park stvara hlad.

S obzirom da je cijela rasprava bila vrlo složena, te se puno građana uključilo u raspravu, cijelu detaljnu priču s tribine donosimo u tiskanom izdanju Međimurskih novina u petak, 12. travnja.

FOTO: Zlatko Vrzan

 

 

 

Ostavi komentar