FISKALIZACIJA Uskoro se uvode QR kodovi na svakom računu

Ilustracija, Foto: Pixabay

U šest godina, koliko traje fiskalizacija računa u prometu gotovinom u Hrvatskoj, borba protiv utaje poreza nije posustala. No unatoč svim naporima Ministarstva financija i Porezne uprave, prometi ugostitelja, raznih obrtnika i majstora rijetko se u cijelosti prikazuju te se i dalje preferira plaćanje na ruke. Ove jeseni mijenja se Zakon o fiskalizaciji te on donosi veliku novost – obavezne QR kodove na svakom izdanom računu, piše Posao.hr.,a prenosi Klikaj.hr.

Model fiskalizacije, koji omogućuje građanima da sami provjere ispravnost računa korištenjem internetske aplikacije, uvelike se razlikuje od modela fiskalnih blagajni. Bez tih opcija koje su uvedene diljem Europe i to se pokazalo kao jak alat u borbi protiv utaje poreza.

Unatoč tome, domišljati poduzetnici pronašli su brojne načine da zaobiđu izdavanje legalnih računa izdavanjem raznih nefiskaliziranih dokumenata poput ponuda i narudžbi.

– Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri Bez računa se ne računa – stoji u prijedlogu Zakona na stranicama e-Savjetovanja.

Ono što se u proteklih šest godina pokazalo problematičnim, dodaje se, jest to da je unošenje svih znamenki jedinstvenog identifikatora računa (JIR) ili zaštitnog koda izdavatelja (ZKI) građanima dosta teško i naporno zbog velikog broja samih znamenki, a time i velike mogućnosti pogreške prilikom prijepisa.

–  U navedenu svrhu, kako bi se građanima olakšala provjera računa korištenjem danas dostupne tehnologije, predlaže se uvođenje QR koda kao obvezatnog elementa svakog računa – kažu u Poreznoj upravi te dodaju:

– Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru upisali bi se svi podaci, što bi građanima olakšalo postupak i dodatno ih potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi, a posljedično bi se omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja, stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022. godine.

 

Ostavi komentar