Dva kipa nekadašnjem župniku Hinku Kroderu i blaženom Alojziju Stepincu pred crkvom u Vratišincu

križovo vratišinec
Blagoslov kipova Henriku Hinku Kroderu i blaženom Alojziju Steipncu u Vratišincu

Župa Vratišinec je posvećena Uzvišenju svetog križa pa slavi blagdan Križovo. Ove godine bilo je posebno svečano zbog posvećenja dva kipa ispred glavnog ulaza u crkvu: nekadašnjem župniku Henriku (Hinku) Kroderu i blaženom Alojziju Stepincu. Blagoslovio ih je varaždinski biskup Josip Mrzljak koji odlazi u mirovinu, pa mu je to ujedno bio i oproštajni susret s vjernicima.

Kip blaženog Alojzija Stepinca je već ranije izrađen i bio izložen u crkvi, dok je kip Henrika Hinka Krodera bio otkriven i blagoslovljen u subotu.

Henrik Kroder je bio župnik u Vratišincu 26 godina od 1919. do 1945. godine. Nakon rata je od ondašnjih komunističkih vlasti od strane Vojnog suda je osuđen na smrt streljanjem, pa mu se ne zna točan grob. Premda je rodom bio Bavarac iz Njemačke zavolio je Hrvatsku i izvrsno je govorio naš jezik i osobito se borio protiv mađarizacije za vrijeme mađarske okupacije Međimurja.

Osim spomenika ispred crkve, ubijeni svećenik kojega je narod od milja zvao Hinko je dobio i knjigu koju je napisao Juraj Batelja. U njoj je opisao život i djelovanje Henrika (Hinka) Krodera i vrijeme u kojem je djelovao. Za knjigu je  koristio arhive, dokumente i objavljena radove crkvenih kroničara među kojima Jurja Kolarića, Ivana Damiša i suvremenih povjesničara, nama poznatijih: Gorana Hutineca, Branimira Bunjca, Vladimira Kapuna i Vladimira Kalšana.

Spomenik stradalom svećeniku nekadašnjem župniku izradio je u bronci akademski kipar Vid Vučak, a dao ga je izraditi svećenik Hinko Goričanec rodom iz Peklenice dijelom suvremenik župnik Krodera.

– Po njemu sam dobio ime i on mi je prorekao da ću i ja biti svećenik, kazao je Hinko Goričanec, zahvalan svom nekadašnjem župniku, kojemu je  podigao kip pred crkvom u kojoj je služio.

Ostavi komentar