Djeca sreće i pameti

Mjesec dana je prošlo od pojave prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj. Bilo je to 25. veljače i taj se datum danas čini već jako daleko. Prema iskustvima Kine, koja ovih dana ukida dio mjera za svoje pokrajine zaražene virusom, uz dobre zdravstvene mjere potrebno je oko tri mjeseca da se virus suzbije na nizak broj slučajeva.

Ljudima je najteže ostati u samoizolaciji moguće još mjesec i čak dva mjeseca, no to je cijena koju svi moramo platiti kako bi se virus obuzdao. Prema nekim zlogukim virusolozima, virusa se nećemo riješiti tek tako, ostat će u populaciji godinu ili dvije. Zbog te pandemijske činjenice požuruje se testiranje lijekova, upravo je počelo kliničko testiranje četiri lijeka protiv virusa u Europi, vidjet će se kakvi će biti rezultati.

Razlog žurbe je spašavanje života, ali još više spas gospodarstva, odnosno nacionalnih ekonomija, jedno bez drugog nije moguće. Ekonomski analitičari se većinom slažu da bi ova kriza izazvana virusom morala biti kraća nego prethodna, no istovremeno veoma bolna za sve države i gospodarstva. Ako primjerice Amerika zatvori sve svoje kafiće i barove, morat će otpustiti čak 2,6 milijuna konobara, a ako američka ekonomija kao daleko najjača svjetska ekonomija ozbiljno kihne, to može značiti novu recesiju za cijeli svijet krajem ove ili iduće godine. Posljedice će najprije osjetiti Europska unija.

Zbog virusa već je oko dvije miljarde ljudi u samoizolaciji, a to je pogubno za gospodarstvo i ekonomije. Paradoksalno, sad je Kini u interesu da svijet ozdravi što prije, kako bi mogla prodavati svoje proizvode jer ih u recesiji neće imati tko kupovati. Cijena nafte već je pala na upravo smiješno niske razine, a Kina sama nije dovoljna. U svim državama prioritet  postaje javno zdravstvo i osnovne potrebe ljudi, dok će ostale djelatnosti morati pronaći svoj put u krizi.

Već sad je jasno da će Italija teško moći brzo oporaviti svoje gospodarstvo, kao i Španjolska. Pravo je pitanje što će učiniti Njemačka, ona pomaže svojem gospodarstvu, a najave da neće otpustiti baš niti jednog radnika ipak imaju staklene noge. Nije pitanje što će biti s velikima, oni će preživjeti, već što će biti s malima, kao i kod nas.

U Hrvatskoj su počele prve kritike da Vlada nije pripremljena na krizu koja će s vremenom jačati, jer se sad doista može prigovarati radila ona najbolje ili ne pomagala gospodarstvu. Uvijek će biti nedovoljno. Ipak, čini se da je potres u Zagrebu sve otrijeznio od nedovoljno promišljenih postupaka pa se lakše nositi s koronavirusom.

Ono što nas očekuje je veliko preslagivanje prioriteta, od javnih djelatnosti, do potrošača i poduzetnika. Prvi mjesec krize je već ubrojen i prošao je, bit ćemo djeca sreće i javnozdravstvene pameti ako doista kriza zbog virusa završi za dva mjeseca.

Ostavi komentar