Centar za kulturu Čakovec slavi 40 godina osnutka

Centar za kulturu Čakovec
Centar za kulturu Čakovec

Centar za kulturu Čakovec slavi 40 godina osnutka. Kulturni hram Čakovca izgrađen je 1981. godine, a njegovih početaka su se prisjetili ravnatelj Centra Romano Bogdan, gradonačelnica Ljerka Cividini i Marina Kukolić koja je ujedno i najavila izložbu u sklopu 40 godina CZK- pod nazivom Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. 

– Prije 40 godina otvoren je čakovečki Centar za kulturu i započele je novo razdoblje institucionalizirane kulture u našem kraju. Od samih početaka svojim programom privlačio je publiku iz cijele regije. Imali smo Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski, Tribina ČČ, Jazz far, susrete kazališta za mlade, likovne izložbe i tako su posjetitelji imali prilike uživati u svim djelima umjetnika. Događaji u Centru nam šire horizonte, rekla je Ljerka Cividini gradonačelnica Čakovca.

Romano Bogdan, aktualni ravnatelj rekao je više o počecima Centra za kulturu: 

– Prvi ravnatelj bio je profesor Stjepan Hranjec, nakon njega je došla profesorica Vera Habek, a onda je dugih 27 godina ravnatelj bio prof. Ladislav Varga koji su vodili centar i plovili kroz nekad i nemirne vode ovisno kakva je bila ekonomska situacija. Činjenica je se to uvijek prvo osjeti upravo u kulturi jer vidimo po padu publike. Nažalost i sad smo u malo težoj situaciji zbog pandemije, ovu proslavu ćemo i zbog obilježiti malo skromnije, rekao je ravnatelj.

Uz najavljenu izložbu Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec, u sklopu proslave će se održati i predstava Gruntovčani.

Marina Kukolić pozvala je na otvorenje izložbe koja će se održati u četvrtak 4. studenog u izložbenom prostoru Centra za kulturu.

Također gotov je i natječaj Centra za kulturu Čakovec za oblikovanje vizualnog identiteta – izrada znaka i logotipa. Pristiglo je 12 prijava vizualnih rješenja.

Ocjenjivački sud u sastavu: mag. ing. arh. Marija Dekar, akademski slikar Vedran Ivanković, muzejska savjetnica/voditeljica likovnih zbirki/akademska slikarica Erika Nađ Jerković, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti CZK Marina Kukolić i ravnatelj CZK Romano Bogdan donio je odluko o najboljem natječajnom radu i dodjeli nagrade za vizualni identitet.

Izabran je natječajni rad pod brojem 2 kojem pripada i nagrada u iznosu od 20.000 kn bruto.

Naziv koncepta: Multi
Naziv autorskog tima: Filburg

Autori:
Andrej Filetin, kreativna direkcija
Mate Žaja, grafički dizajn
Mila Marina Burger, strategija komunikacije

Obrazloženje Odluke Ocjenjivačkog suda:

Ocjenjivački sud je prvim pregledom radova izdvojio tri rada kao najkvalitetnija. Preostali radovi su detaljno pregledani i Ocjenjivački sud se usuglasio da ne odgovaraju u potpunosti na tematske zahtjeve navedene u raspisu natječaja. Tražio se originalan i suvremen vizualni identitet, imajući u vidu nasljeđe kao i željeni razvoj Centra u sve značajniju kulturnu instituciju u zemlji koja neprekidno traga za novim izazovima diljem Europe i svijeta.

Daljnjom raspravom članovi Ocjenjivačkog suda došli su do zaključka da je natječajni rad broj 2 najbolje odgovorio na potrebe Centra za kulturu Čakovec. Rad obuhvaća sve djelatnosti Centra te vrlo direktno dočarava svaki od programskih smjerova jednim slovom u svom skraćenom nazivu. Osnovni znak koristi stilizirane varijante slova iz kojih se jasno i prepoznatljivo iščitava ideja rada. Predloženo tipografsko rješenje otvara mnoge mogućnosti primjena, a postavlja čvrst okvir za daljnje vizualne aplikacije. Također upotreba kolorita je jedinstveno osmišljena za svaku djelatnost čime se omogućuje nijansiranje komunikacije pojedinih događanja unutar sustava. Primjeri primjena osnovnog znaka i logotipa dokazuju željenu prepoznatljivost.

 

Ostavi komentar