Povijesni kalendar: talidomidska katastrofa, najveća tragedija izazvana farmaceutskim proizvodima

Ilustracija, Foto: Pixabay

Talidomidska katastrofa, također poznata kao talidomidska tragedija, najveća je tragedija izazvana farmaceutskim proizvodima u povijesti, a dogodila se krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošloga stoljeća.

Krajem 1950-ih njemačka farmaceutska tvrtka na tržište je stavila sedativ (i to bez recepta) pod imenom Contergan (također pod nazivom Thalodomid ili Talidex) kao novi preparat koji su uzimale trudnice protiv nesanice i jutarnjih mučnina.

Lijek je patentiran kao bezopasan sedativ, licence su prodane u 50-tak zemalja diljem Svijeta, a najviše se koristio u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Talidomid je također proglašen čudotvornim analgetikom i sedativom, lijekom za kašalj, nesanicu, glavobolju i prehladu.

U vrijeme razvoja lijeka smatralo se kako skoro niti ne postoji mogućnost da lijek koji uzima majka, našteti fetusu. Lijek nije bio dovoljno ispitan, a o njegovoj teratogenosti odnosno štetnom djelovanju na razvoj fetusa nisu postojale jasne kliničke studije.

Posljedice su bile zastrašujuće. Zbog uzimanja talidomida tijekom trudnoće rođeno je oko 12 tisuća djece s teškim malformacijama (bez udova, bez ušiju, izobličena lica, teški poremećaji unutrašnjih organa), a nekoliko desetina tisuća novorođene djece umrlo je zbog različitih metaboličkih poremećaja. Nije poznat broj pobačaja koje su majke učinile u strahu i panici.

Slučaj s lijekom talidomidom smatra se prekretnicom u percepciji rizika od uzimanja lijekova te njihovom načinu provjere sigurnosti i nuspojava.

S posljedicama koje je uzrokovao ovaj lijek, zauvijek je srušen mit o lijekovima bez štetnih učinaka. Upravo su se na današnji dan, 1961. u znanstvenim časopisima počeli javljati naslovi koji su hitno tražili prestanak korištenja talidomida te da se povuće iz prodaje.

Zanimljivo je kako se u SAD-u nije dogodila talidomidska katastrofa jer ondašnja farmakologinja, koja je radila u agenciji za hranu i lijekove, nije odobrila farmaceutskoj kompaniji stavljanje talidomida na tržište zbog nepotpunih podataka o sigurnosti lijeka.

Tražila je dodatna ispitivanja o njegovoj štetnosti te je svojom sumnjom spriječila talidomidsku tragediju. Američki predsjednik John Kennedy uručio joj je posebnu nagradu za doprinos općem dobru (President’s Award for Distinguished Federal Civilian Service) jer nije popustila pod pritiscima farmaceutske kompanije.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar