Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara: Hvala vam na trudu, strpljenju i ljubavi!

Ilustracija, Foto: Pixabay

Svake godine 12. svibnja u svijetu obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva odnosno Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara.

Današnji dan se obilježava u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva, Florence Nightingale, te kao zahvala svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su uz nas kada nam je najteže.

Biti medicinska sestra ili tehničar nije posao, već poziv

Djelokrug rada svake medicinske sestre i tehničara je vrlo širok, od učenja djece pranju ruku preko brige za odrasle i rukovođenja visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom do stresnih reanimacija i spašavanja ljudskih života. Svaki medicinski djelatnik mora se nositi s brojnim tuđim patnjama, hitnim stanjima, etičkim dilemama i zdravstvenim problemima.

Sposobni su razumjeti pacijentovo osjećanje, ponašanje uz neprestanu brigu, odgovornost i razumijevanje. Sestrinstvo nije posao, već je poziv koji uključuje aktivnu brigu za zdravlje čovjekova tijela i duše.

Povijest Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara

Dan se slavi 12. svibnja jer tada se obilježava godišnjica rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice modernog sestrinstva. Engleska medicinska sestra je podizanjem higijenskih standarda i edukacijom ostalih medicinskih sestara, uspjela smanjiti smrtnost ranjenima tijekom Krimskog rata sredinom 19. stoljeća. Godine 1860. postavila je temelje modernog sestrinstva uspostavom prve sestrinske škole u bolnici Sv. Toma u Londonu te se zbog toga smatra osnivačicom moderne njege.

Hvala im na svemu

Kontakt s ljudima je uvijek važan, pogotovo u teškim trenucima. Stoga današnji dan trebamo zahvaliti svim medicinskim sestrama i tehničarima na predanome radu, trudu, volji i upornosti!

Ostavi komentar