Hrvati najdeblji u Europskoj uniji: Preko polovice odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu

Ilustracija, Foto: Pixabay

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom varira od države do države u Europskoj uniji, no najveći postotak osoba s prekomjernom težinom zabilježen je u Hrvatskoj, pokazali su danas objavljeni podaci Eurostata.

Ukupno za 65% odraslog stanovništva u Hrvatskoj u 2019. godini smatralo se kako ima prekomjernu tjelesnu težinu. Zajedno s Maltom koja ima identičan postotak, Hrvatska se nalazi na samome vrhu Europske unije s najvećim udjelom odraslih osoba s prekomjernom težinom.

Najniži udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom zabilježeno je u Italiji (46%), Francuskoj (47%) i Luksemburgu (48%).

Foto: Screenshot Twitter Eurostat
Preko polovice odraslih u Europskoj uniji ima prekomjernu tjelesnu težinu

Ukupno 45% odraslih u Europskoj uniji u 2019. godini imalo je normalnu tjelesnu težinu. Nešto više od polovice, točnije 53% stanovništva, smatralo se da ima prekomjernu tjelesnu težinu (36% predgojazno i 17% gojazno). Preostalih 2% odraslog stanovništva spada u kategoriju osoba s premalo kilograma, prema indeksu tjelesne mase (BMI).

Indeks tjelesne mase okvirni je pokazatelj debljine i pretilosti, koji se računa na način da se tjelesna masa osobe izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. Treba napomenuti kako indeks tjelesne mase ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca, što ograničava njegovu upotrebu.

Isključujući starije od 75 godina, statistika Eurostata pokazuje kako promatranjem starijih dobnih skupina, povećava se udio osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Najmanji udio je zabilježen kod odraslih osoba u starosti od 18 do 24 godine (25%), a najviši udio kod osoba od 65 od 74 godine (66%). Jednako kao i omjer pretilosti (6% naspram 22%).

Foto: Screenshot Twitter Eurostat
Više muškaraca nego žena ima prekomjernu tjelesnu težinu

Istraživanje je pokazalo da u svim zemljama Europske unije kod osoba koje imaju prekomjernu težinu, uvijek je veći broj muškaraca nego žena. Najveće razlike evidentirane su kod Luksemburga (59% muškaraca i 38% žena), Češkoj (70% muškaraca i 51% žena) i Cipru (59% muškaraca i 41% žena).

Foto: Screenshot Twitter Eurostat

Jednako tako podaci pokazuju kako udio osoba s prekomjernom težinom pada kada raste razina obrazovanja. U 2019. godini, udio odraslih osoba s prekomjernom težinom koji imaju nisku razinu obrazovanja bio je 59%.

Nadalje, udio je iznosio 54% kod osoba sa srednjom razinom obrazovanja te 44% kod osoba s visokom razinom obrazovanja. Stopa pretilosti se smanjuje porastom razine obrazovanja: 20% pretilih odraslih osoba s niskom razinom obrazovanja, 17% sa srednjom razinom te 11% sa visokom razinom obrazovanja.

Ostavi komentar