Europski parlament predložio ukidanje pomicanja sata

sat ura
Ilustracija

Europski parlament je danas usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomicanja sata.

Europski parlament usvojio je danas na početku plenarne sjednice u Strasbourgu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u EU, piše N1.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc, koja je u ime Komisije sudjelovala u raspravi, poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo štetno za jedinstveno tržište Unije. Zbog toga je, poručila je, protiv rezolucije.

O ovoj temi Europski parlament je glasao na prijelog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, pomicanje kazaljki na satu dovodi do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no taj cilj, prema njima, nikad nije ispunjen.

Ostavi komentar