Živog pacijenta zamijenili umrlim, rodbina za zamjenu saznala nakon sprovoda

lijes
Ilustracija, Image by Carolyn Booth from Pixabay

U Općoj bolnici Celje zamijenjen je identitet dvoje starijih pacijenata, piše N1 Slovenija. Jedan je preživio, drugi je umro, a bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu rodbinu. Prije nego što je zamjena otkrivena, ukop je već bio obavljen. Uprava bolnice ponudila je ostavku. U međuvremenu, policija provjerava sumnju na kazneno djelo zloupotrebe službenog položaja.

U Općoj bolnici Celje promijenjen je identitet dvoje starijih pacijenata koji su istim vozilom hitne pomoći stigli iz Doma za starije osobe (DSO) Loka pri Zidanom Mostu. Do promjene identiteta došlo je jer pacijent nije imao identifikacijske narukvice kad je stigao, a identificirali su se na temelju izjave bolničara, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare stručni ravnatelj bolnice Franci Vindišar.

Jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, ali je pacijent koji je preživio proglašen mrtvim. Pogrešna informacija proslijeđena je rodbini, koja nije došla identificirati pokojnika. Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan naglasio je danas da rodbini uopće nije ponuđena identifikacija.

Zamjena je otkrivena kada se preživjeli pacijent jučer vratio u DSO. “Znam samo da je jučer u dom došao štićenik za kojeg smo mislili da je mrtav”, objasnio je ravnatelj doma Robert Potočnik. I prije toga rodbina preživjelog izvršila je ukop. Informacija da je pokop već obavljen pojavila se na Twitteru i prije današnjih službenih izjava vlasti.

Uprava bolnice ponudila je ostavku koju će vijeće ustanove prihvatiti u ponedjeljak, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Andrej Klasinc. Klasinc je to najavio na konferenciji za novinare koju je ravnateljstvo bolnice sazvalo nakon razgovora s Bešič Loredanom i vršiteljem dužnosti ravnatelja Ureda za kontrolu, kvalitetu i investicije Alešom Šabedrom.

Ostavi komentar