2.2 C
Čakovec
Subota, 25 studenoga, 2023

Umro je Silvio Berlusconi, bivši talijanski premijer

Umro je Silvio Berlusconi, bivši talijanski premijer, piše N1.

Kako javlja BBC, preminuo je u bolnici San Raffaele u Milanu.

Berlusconi je prvi put došao na dužnost 1994. i vodio je četiri vlade do 2011. godine, a tijekom svoje karijere ovaj se medijski tajkun milijarder suočavao s nizom seksualnih skandala i optužbi za korupciju.

Inače, Berlusconi je bolovao od leukemije zbog bolesti hospitaliziran ranije ove godine.

Silvio Berlusconi jedan je od najbogatijih ljudi na poluotoku s bogatstvom koje Forbes procjenjuje na 6,4 milijarde eura.

Da mu se zdravstveno stanje pogoršalo potvrđuje i činjenica da je posljednjih godina sve češće boravio u bolnici.

U Enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže stoji da je diplomirao  pravo na Milanskom sveučilištu. Utemeljio je 1980. prvu komercijalnu televizijsku mrežu u Italiji, Canale 5, te postupno širio svoje poslovno carstvo, holding Fininvest, u kojem je, pored televizije i filma, obuhvatio robne kuće, nakladnička poduzeća, osiguravajuća društva i nogometni klub Milan.

U prosincu 1993. osnovao je stranku Naprijed Italijo (Forza Italia) te s postfašističkim Nacionalnim savezom i regionalističkom Sjevernom ligom stvorio koaliciju Pol slobode, koja je pobijedila na izborima u ožujku 1994. Potkraj travnja postao je premijer, ali je, suočen s glasovanjem o nepovjerenju, potkraj prosinca 1994. dao ostavku. Ponovno je postao predsjednik vlade pobijedivši na izborima 2001.

Izgubio je vlast 2006., ali je ponovno pobijedio na izvanrednim izborima 2008. s novom strankom Narod slobode (Il Popolo della Libertà). Njegovu je dugogodišnju vladavinu obilježilo mnoštvo skandala, te optužbi za korupciju i kriminalno djelovanje.

Suočen s gospodarskom krizom koja je pogodila Italiju podnio je ostavku u studenome 2011. U kolovozu 2013. pravomoćno osuđen za utaju poreza, a u studenome 2013. isključen iz Senata.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE