-0.5 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Švicarska uvodi restrikcije hrvatskim radnicima, navodno postoji prevelik broj zainteresiranih?

Vlada u Bernu odlučila je u 2023. godini ograničiti broj Hrvata pristiglih na rad u njihovu zemlju.

Manje od godinu dana nakon što su hrvatski državljani po prvi put dobili neograničeni pristup švicarskom tržištu rada u sklopu participacije Švicarske u sporazumu o slobodnom kretanju osoba EU-a, tamošnji birokrati su se ipak pokajali što su nam širom otvorili vrata, piše Slobodna Dalmacija.

Vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na „zaštitnu klauzulu“ zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih. Dolasci Hrvata u Švicarsku su u tekućoj godini „naglo porasli“ te premašili prag definiran sporazumom i omogućili aktivaciju „zaštitne klauzule“.

Iako prag hrvatskih doseljenika nije određen numerički, sporazumom je limitiran na godišnji porast od 10 posto u odnosu na prosječni broj radnih dozvola izdanih u prethodne tri godine. Od siječnja do listopada ove godine u Švicarskoj je izdano 2413 petogodišnjih radnih dozvola za hrvatske državljane koji su najvećim dijelom zaposleni u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama. Nakon uvođenja zaštitnih kvota iduće godine, Hrvati će u Švicarskoj moći računati na samo 1150 petogodišnjih dozvola i na još oko tisuću sezonskih odnosno kratkoročnih.

Unatoč tome što je Hrvatska ušla u EU još 2013., Švicarska je sve do ove godine oklijevala potpuno otvoriti granice. Još 2016. švicarska vlada i parlament odobrili su uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su svejedno odlučili nastaviti ograničavati useljavanje naših državljana prema “prijelaznim odredbama”, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su ove godine ipak pustili Hrvate da nešto nesmetanije rade, iznova su odlučili pritvoriti vrata i ograničiti pristup. Pravo švicarskog pozivanja na zaštitnu klauzulu istječe krajem 2026. godine.

Švicarsku osjetljivost prema radnim imigrantima već desetljećima brusi tamošnja desničarska Švicarska narodna stranka. I prije dva mjeseca, u rujnu, izašli su pred birače sa svojim prijedlogom referenduma o ukidanju sporazuma o slobodnom kretanju i tražili onemogućavanje bilo kakvih novih ugovora kojima se osigurava radni aranžman za strane državljane u Švicarskoj.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka