Strože mjere u Njemačkoj: Policijski sat, ograničenje druženja, u dućan s negativnim testom

Ilustracija, Foto: Pixabay

U petak od ponoći u Njemačkoj su na snagu stupile promjene zakona o zaštiti od zaraza kojima se omogućuje automatsko uvođenje strožih mjera u borbi protiv koronavirusa, piše 24 sata.

Navedene uključuju zabranu kretanja između 22:00 i 5:00 u općinama i gradovima koji imaju sedmodnevnu incidenciju višu od 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Uoči stupanja na snagu navedenih promjena zakona, Njemačka je vlada apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebice one koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22:00 i 5:00.

Sporni policijski sat

U novodonesene mjere spadaju i zabrane noćnog kretanja i mjere smanjenja kontakata koje omogućuju susret jednog kućanstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Maloprodaja, izuzevši ljekarne, drogerije te trgovine za živežnim namirnicama i dnevnih potrepština, smije primati samo kupce s negativnim testom na koronavirus i uz prethodni termin.

Od 22:00 do 5:00 zabranjeno je kretanje izuzevši trčanje ili šetnju za pojedince što je dopušteno do ponoći, a od ponoći do 5:00 izlazak na ulice je dozvoljen samo pojedincima koji imaju čvrsti razlog (npr. odlazak liječniku ili na posao).

Navedene zabrane kretanja odnose se i na putovanja pri čemu su izuzetak poslovna putovanja. Ukoliko postoji sedmodnevna incidencija iznad 165, u školama se u potpunosti prelazi na online nastavu.

Posebno je sporna mjera zabrane noćnog kretanja protiv koje su već pred Ustavnim sudom u Karlsruheu podnesene brojne tužbe.

Manje nadležnosti saveznih pokrajina

Sve ove mjere stupaju na snagu u okruzima i gradovima u kojima je sedmodnevna incidencija 3 dana zaredom iznad 100, što se trenutno odnosi na 345 od 412 okruga u Njemačkoj.

Mjere koje su donesene početkom studenog prethodne godine ostaju i dalje na snazi (odnose se na zabranu rada kulturnih, ugostiteljskih i sportskih objekata).

Zakonske promjene temeljene na jedinstvenom pristupu uvedene su za područje cijele zemlje jer se savezne i pokrajinske vlasti nisu mogle dogovoriti oko jedinstvene primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Do sada su nadležnost uvođenja mjera imale savezne pokrajine, dok takvu ovlast sada imaju središnje vlasti. Zakonske promjene su za sada vremenski ograničene do kraja 6. mjeseca, piše 24 sata.

Ostavi komentar