19.1 C
Čakovec
Ponedjeljak, 11 rujna, 2023

Slovenija ograničila maksimalnu cijenu struje, evo koliko će građani uštedjeti

Slovenska vlada u četvrtak je uredbom, koja će stupiti na snagu 1. rujna, odredila najviše cijene električne energije za kućanstva i male poslovne potrošače. Mjera će vrijediti godinu dana odnosno do 31. kolovoza iduće godine.

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer kazao je da je vlada za to razdoblje ograničila cijene električne energije za kućanstva i male poduzetnike, piše N1, i to na 0,118 eura po kilovatsatu u višoj tarifi, 0,082 eura po kilovatsatu u nižoj tarifi i 0,098 eura po kilovatsatu u jedinstvenoj tarifi.

Sniženju cijene doprinijet će odluka da pristojba na korištenje električne mreže i dalje bude snižena za 50 posto, a od 1. rujna prepolovit će se i taksa za obnovljive izvore energije koju plaćaju potrošači električne energije.

Za tako zaštićene potrošače cijena električne energije će biti niža i ista bez obzira na dobavljača električne energije, a za one koji struju kupuju po najvišoj tarifi sniženje bi moglo biti i do 60 posto, dok bi niži trošak po prosječnom kućanstvu odnosno ušteda mogla iznositi i do tisuću eura u jednoj godini, rekao je Kumer.

U nastavku je dodao kako to znači da će uredba o ograničenju cijene električne struje za takve potrošače spriječiti poskupljenja u idućoj godini.

Vlada je također navela da je proizvođačima i distributerima električne energije, koji su većinom u državnom vlasništvu, navedenom uredbom omogućila da optimizacijom troškova tu energiju još uvijek prodaju uz nešto smanjeni profit.

Ipak, kako piše N1, neki ekonomisti govore da bi intervencija na područje cijena energenata mogla smanjiti ponudu ili dovesti do nestašica ili zahtjeva energetskih tvrtki da im država podmiri tako izgubljenu dobit, tim prije što vlada najavljuje i slične mjere za ugrožene potrošače plina već kroz koji tjedan.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE