Slovenija ne želi niti jednu hidroelektranu na Muri!

Foto: Goran Šafrek

Slovenska vlada je na jučerašnjoj sjednici raspravljala o zaustavljanju procesa izrade državnog prostornog plana za područje hidroelektrane Hrastje-Mota na rijeci Muri, pišu Novice.

Premijer Marjan Šarec više je puta obećao da na Muri neće biti hidroelektrana, a ta je odluka također uključena u koalicijski sporazum sadašnje vladine koalicije.

– Nevladine organizacije ujedinjene u akciji “Rešimo Muro!” pozdravljaju odluku vlade o zaustavljanju procesa izrade državnog prostornog plana za područje hidroelektrane Hrastje-Mota na Muri. No, ovo je samo prvi korak, naglasio je Andreja Slameršek iz kampanje za STA, kako prenose Novice.

Ovaj potez slovenske vlade zapravo je nastavak procesa povlačenja koncesije Dravskim elektranama Maribor za izgradnju osam hidroelektrana na rijeci Muri, koji je započeo bivši ministar zaštite okoliša Jure Leben, koji je početkom ožujka dao ostavku.

Iz kampanje Rešimo Muro očekuju da će vlada oduzeti koncesiju za izgradnju hidroelektrana na Muri.

Ministarstvo infrastrukture upozorilo je da će u trenutku povlačenja koncesije koncesionar, odnosno tvrtka Dravske elektrane Maribor imati pravo na državnu naplatu već uloženih sredstava koje su uložili za dobivanje građevinske dozvole za izgradnju hidroelektrana.

U igri je prema nekim navodima oko 10 milijuna eura.

Ostavi komentar