Tvornica čokolade Zotter – raj za čokoholičare!

Kažu da devet od deset osoba voli čokoladu. A i ta deseta je upitna, jer vjerojatno ne govori istinu. Stoga je dolazak u carstvo čokolade i tvornicu Zotter istinski užitak za djecu i odrasle. Austrijsko mjesto Riegersburg turistička je meka za sve čokoholičare u što smo se uvjerili u nedavnoj posjeti ovom hramu čokoladnih užitaka.

Priču je pokrenuo 1990. godine inovativan austrijski slastičar Josef Zotter. Počeo je eksperimentirati s čokoladama i dotada nepoznatim okusima. Ubrzo je pokrenuo vlastiti pogon za proizvodnju gdje se čokolada proizvodi izravno iz zrna kakaovca.

Zotter danas nije samo tvornica. Zotter je brend koji srcem i dušom osmišljava nevjerojatne okuse i kombinacije čokolade. Već i sama sjajno grafički i marketinški oblikovana ambalaža izaziva “sline na usnama” a potpisuje je umjetnik Andreas h. Gratze.

Obilazak tvornice vrhunski i pedantno do boli je organiziran. Kroz staklene stijene prati se i vidi proces proizvodnje. Ali koga to zanima kad je čokolada svuda oko vas: u posudama, vrčevima, pipama, gondolama, tanjurićima, špricama…I što je najbolje – degustacija svih vrsta i okusa je neograničena. Samoposluga da ti pamet stane.

Degustirati se može sve – od kakovca, tekuće čokolade, čokolade s raznim dodacima, crne u raznim postocima i s različitim geografskim porijeklom kakaovca, smothieje, praline, …) do mile volje ili do granice podnošljivosti čokoladnih mirisa, okusa, nijansi, boja, …San snova svakog čokoholičara!

Nakon što ste kupili ulaznicu i dobili elektronski vodič te keramičku žlicu za degustaciju u Schokoladen Theatru odgleda se dokumentarac o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi. Naravno, na početku ćete kušati i masu od čistog kakaovca.

Slijedi kakao prah i niz staklenih fontana s čokoladnim smjesama, raznim aromatičnim dodacima i različitim kakao postotcima.

Čokoladna ulica nudi niz sjeckalica gdje odrežete komadić čokolade te priloženom pincetom ugrabite svoju željenu kockicu.

Kroz video naočale možete pratiti razne filmove o uzgoju kakaovca, a i robot će vam servirati čokoladnu kockicu po izboru.

U čokoladnom baru sami birate okus svog čokoladnog napitka s mlijekom.

Pri samom kraju obilaska slijede najfinije praline i čokolade.

Točka na “i” je čarobna prodavaonica. Sve što ste kušali možete i kupiti. Odluka nije laka. Ako ste još uvijek neodlučni i tu još možete dodatno degustirati okus željene čokolade.

Nakon čoko ushita u tvornici čokolade kalorije se fino potroše ugodnom šetnjom u Zotter botaničkom i zoo vrtu. Sve prati audio video zapisi priča i informacija o bilju, drveću, životinjama, legendama… na nekoliko stranih jezika po izboru.

Zanimljiv je životinjski teatar i zbor, fontana koja se pokreće pedaliranjem bicikla.

Nema dileme – slatko treba ubiti slanim. Tu je restoran s finom ponudom svakojakih jela (ne brinite, ima i čokoladnih slastica!). Uređena su igrališta za veliku i malu djecu.

Svuda trčkaraju domaće i egzotične životinje poput kokica, purica, klokana, ljame. Uređeno je i groblje čokolade – svih onih koje su na tržištu bile kratkog vijeka – čokolada s kečapom, sa špekom…

Duhoviti murali  i živopisne skulpture od drveta i bronce na svakom su koraku. Zotter priča ispripovijedana je s ukusom, elegantno i duhovito. Preporučujemo!

 

foto: rr

 

 

Ostavi komentar