Clint Eastwood (91): Dostojanstveno ostariti vrlo je važan talent, za mene je prekasno

Eastwood u filmu „Za šaku dolara“ iz 1964. godine (lijevo) i 2011. godine u Washingtonu (desno), Foto: By movie studio - eBay, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25888150/By Erin A. Kirk-Cuomo - J. Edgar Premier, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66547524

Legendarni američki glumac, redatelj i producent Clint Eastwood, s navršenom 91 godinom na leđima dao je naslutiti kako je njegova impresivna karijera vjerojatno došla do kraja.

Dostojanstveno ostariti vrlo je važan talent, za mene je prekasno, poručio je nedavno Eastwood na svom službenom Twitter profilu.

Vrijeme leti, kratko je dodao u opisu svoje objave koja prikazuje njegovih 15 različitih uloga.

Foto: Screenshot Twitter Clint Eastwood
Bogata glumačka i redateljska karijera

Eastwood svoju filmsku karijeru započinje krajem 1950-ih u epizodnim ulogama u filmovima B produkcije. Prve velike uloge ostvario je u „dolarskoj trilogiji“ u filmovima „Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš zao.“

Jedan od najvećih uspjeha u svojoj karijeri doživljava u glavnoj ulozi inspektora policijske uprave u serijalu filmova „Prljavi Harry“  (snimljenih između 1971. i 1988.), čime postaje jedna od vodećih filmskih zvijezda osamdesetih.

Istovremeno počinje s režiranjem filmova čime samog sebe redefinira i dobiva velik broj različitih priznanja. Od mnogobrojnih filmova u njegovoj režiji treba istaknuti „Djevojku od milijun dolara“, „Pisma s Iwo Jime“, „Zastave naših očeva“, „Gran Torino“, „Mula“ i brojne druge.

Čovjek bez imena, Prljavi Harry, Walt Kowalski

Njegov najvjerojatnije posljednji film i zadnja glavna uloga u njegovoj režiji stiže u listopadu ove godine pod nazivom Cry Macho.

Od Čovjeka bez imena iz vjerojatno i najpoznatije vestern trilogije, preko Prljavog Harryja Callahana sve do Walta Kowalskog iz „Gran Torina“, Eastwood je u filmu napravio i osvojio gotovo sve što je mogao.

Iako je rekao kako je prekasno za njega, svojim je glumačkim ulogama, redateljskim postignućima stvorio brojne filmove koje pamte mlađe i starije generacije.

Ostavi komentar