Povijesni kalendar: tko su bila braća Dalton iz američkih vesterna?

Dalton
Banda Dalton nakon pljačke banke, pucnjave i pretresa Coffeyvillea u Kansasu 1892. godine.

Braća Dalton, strah i trepet američkog Divljeg Zapada u razdoblju 1890-1892, jedna su od najpoznatijih grupa odmetnika u povijesti, a također su postali inspiracija brojnih stripova, knjiga i vestern filmova.

Od ukupno osmero braće Dalton, njih trojica su postala poznata kao vođe istoimene bande koja je sijala strah, pljačkala vlakove, banke i krala konje. Bob, Grat i Emmett su u početku bili kauboji koji nakon ubojstva starijeg brata Franka (zamjenika saveznog šerifa) kreću njegovim stopama i postaju čuvari zakona, no ubrzo se okreću puno isplativijoj krađi konja te pljačkama.

Javnosti su postali poznati pljačkom vlaka na Južno-pacifičkoj željeznici 1891. godine koja je bila uvod u slavnu razbojničku karijeru. Nastavili su s pljačkama raznih kockarnica, banaka, vlakova i poštanskih kočija. Još jedan njihov brat, Bill, koji nije sudjelovao u pljačkama svojoj je braći služio kao špijun i doušnik.

Braća Dalton postali su najpoznatiji zloglasni razbojnici, no htjeli su još više. Naumili su spektakularnu akciju, u jednome danu opljačkati dvije banke i to usred bijeloga dana. Na ulazu u grad, lokalni stanovnici su ih prepoznali. Dok su braća bila zauzeta pljačkom jedne od banaka, lokalni stanovnici su se naoružali i čekali ih. Kada su izašli iz banke, započela je pucnjava.

Bob i Grat su ubijeni, a Emmett je preživio iako je zadobio 23 rane. Nakon toga je uhićen i osuđen na doživotni zatvor. Ipak je izašao nakon 14 godina i postao građevinski poduzetnik i pisac, napisavši knjigu o pothvatima Braće Dalton.

Upravo su na današnji dan 1892. godine, američke novine The San Diego Union-Tribune, pisale o najaktualnijoj vijesti koja se tada dogodila: kraju zloglasne braće Dalton.

Na naslovnici su se jedan za drugim pojavili istaknuti natpisi:

  • ISTRIJEBLJENI
  • Banda Braća Dalton izbrisana s lica Zemlje
  • Trojica braće su ispunila svoju sudbinu i umrli s čizmama na nogama

Braća Dalton ušla su u legendu Divljeg Zapada te postali omiljena tema stripova, knjiga i popularnih vestern filmova. Danas su vjerojatno najpoznatiji kao inspiracija zloglasnoj braći Dalton u stripu i crtiću Lucky Luke.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar