Povijesni kalendar: prvo pravo glasa žena u povijesti, u Hrvatskoj tek pola stoljeća kasnije

pravo glasa žene
Članice Ženskog socijalnog i političkog saveza i demonstracije žena za opće pravo glasa u Buenos Airesu ispred Nacionalnog kongresa 1947.

Današnje demokratsko društvo nezamislivo je bez ravnopravnog prava glasa muškaraca i žena na svim izborima i razinama.

No, povijest nam pokazuje da nije uvijek bilo tako, a iza ravnopravnog prava glasa žena stoji višestoljetna borba za emancipaciju.

Prva država u svijetu koja je dala biračko pravo ženama bila je Švedska, 1867. godine. No, njihovo pravo glasa bilo je ograničeno te su mogle glasati samo na općinskim izborima.

Zato se u povijesti uzima da su prve pravo glasa u svijetu dobile Novo Zelanđanke na današnji dan, 19. rujna 1893. godine.

Žene su se često morale mukotrpnom i žestokom borbom izboriti za ravnopravno pravo glasa.

U Britaniji je kampanja za pravo glasa započela 1867. kada je parlament predložio da se pravo glasa dodjeli većem broju muškaraca pri čemu je izostavio žene.

Tijekom idućih pola stoljeća rastući val prosvjeda, pobuna i peticija pretvorio je ovo pitanje u jedno od najkontroverznijih pitanja suvremene britanske politike.

Frustrirane neuspjehom ostvarenja prava mirnim putem, pripadnice militantnog Ženskog socijalnog i političkog saveza ili sufražetkinje kako su ih nazivali, poduzele su izravne akcije uključujući i napad na engleski parlament pri čemu je jedan dio završio i u zatvoru.

Kampanja je uspjeh doživjela 1918. godine kada su žene od 30 i više godina stekle pravo glasa, a žensko pravo glasa izjednačeno je s muškim 1928. godine.

Kampanja u SAD-u je bila nešto mirnija, no tek 1920. godine su žene dobile pravo glasa u svim državama.

Žene u Hrvatskoj su pravo glasa dobile tek 11. kolovoza 1945. godine.

Posebno je zanimljiv primjer Švicarske koja je ženama pravo glasa omogućila tek 1971. godine.

S druge strane, Bahrein je omogućio pravo glasa ženama tek 2002., a Oman 2003.

U nekim afričkim zemljama žene ni nemaju pravo glasa.

Danas u Hrvatskoj hrvatski državljani imaju opće i jednako biračko pravo s navršenih 18 godina koje se ostvaruje na neposrednim izborima tajnim glasovanjem.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar