Povijesni kalendar: preminuo Elvis Presley, kralj Rock and Rolla

Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 16. kolovoza 1977. godine preminuo je Kralj Rock and Rolla Elvis Presley. Preminuo je u dobi od 42 godine, a njegova smrt je šokirala svijet.

Objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo čak 996 tjedana. Teško je nabrojati i prikazati sve Elvisove rekorde i nagrade.

Još za vrijeme života dobio je Grammy za životno djelo, uvršten je u pet kuća slavnih (rock and roll, country, gospel, rockabilly, R&B).

Također, prodao je više od milijardu albuma u svijetu pa tako postaje jedan od najprodavanijih izvođača u povijesti glazbe.

Od siromašnog mladića iz predgrađa, Elvis je postao vjerojatno i najveća kulturna sila 20. stoljeća, jedna od najbogatijih i najpopularnijih osoba na svijetu. Kroz svoj život prošao je težak i zanimljiv put.

Elvisovo rođenje je obilježila strašna tragedija jer je njegov brat blizanac rođen mrtav. Njegovi su preci zapadnoeuropskog podrijetla, a glazbu je svirao zajedno s prijateljima jer nikada nije formalno učio sviranje.

U početku je bio jako sramežljiv, često je hodao u trgovine s gramofonskim pločama koje su imale jukebox.

Jedan od prvih nastupa je bio na radijskoj postaji kada Elvis, tada 12-ogodišjnjak, prvi nastup nije uspio odraditi zbog treme, no drugi nastup je odradio.

Prva snimanja nisu dala puno rezultata pa je postao i vozač kamiona. Mnogi su mu govorili da neće uspjeti, sve do jednog manje-više uspješnog snimanja kada je pred kraj otpjevao pjesmu „That’s all right“.

Slušatelji radija ubrzo su počeli nazivati  i raspitivati se o pjevaču, a DJ je puštao istu pjesmu neprekidno 2 sata zbog ogromnog interesa publike.

Elvis je brzo prerastao tremu te svojom specifičnom kombinacijom pokreta ruku, nogu i cijelog tijela, postao prepoznatljiv svima.

Prva njegova uspješnica je bila pjesma „Heartbreak Hotel“, a na kratko je prekinuo karijeru zbog služenja vojnog roka. Tijekom služenja vojnog roka u američkoj bazi u Njemačkoj, upoznao je svoju buduću ženu Priscillu Annu Wagner, s kojom je imao jedino dijete, kćerku Lisu Marie.

Na glasu kao veliki zavodnik, ženio se samo jednom. Njegova bračna sreća trajala je 6 godina, a bračni krah, putovanja i slava doveli su Elvisa do depresije, debljanja i većih zdravstvenih problema, prvenstveno uzrokovanih drogom.

Karijeru je počeo kao country pjevač, a kasnije je kombinirao country i rhythm&blues. Na njegovu glazbu utjecali su gospel, pop, country, R&B, a najviše je poznat kao rock and roll izvođač i kao takav je postao glazbena senzacija.

Tijekom života je snimio 33 filma (31 dugometražni i dva dokumentarna), a ističu se Jailhouse Rock i King Creole.

Osim glazbe i filma, veliki uspjeh je postignuo i na televiziji pa je tako njegov specijal „Elvis – Aloha from Hawaii, via Satellite“ prikazivan u više od 40 zemalja. Vidjelo ga je više od milijardu ljudi pa je bio gledaniji od prijenosa slijetanja na Mjesec.

Posljednji nastup je održao 26. lipnja 1977. godine u Indianapolisu. Kada je trebao ići na turneju u Memphis 16. kolovoza 1977. godine, pronađen je na podu kupaonice. Zbog prevelike količine droge, pao je u duboku komu. Iako su ga liječnici pokušavali probuditi i spasiti, nisu uspjeli. Kralj je preminuo.

Na posljednjem ispraćaju i povorci prisustvovalo je 80.000 ljudi, a američki predsjednik Jimmy Carter je objavio kako odaje počast Presleyju koji je zauvijek promijenio lice američke popularne kulture te kako su Sjedinjene Američke Države, njegovom smrću, izgubile dio sebe.

Kada je 2012. godine otkrivena nova vrsta pauka, nazvana je njemu u čast: Paradonea presleyi. Donald Trump je 2018. godine posthumno nagradio Elvisa Predsjedničkom medaljom za slobodu.

Zanimljivo je kako nijednom nije nastupao izvan Sjeverne Amerike, a samo jednom prilikom je nastupao izvan SAD-a.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar