Povijesni kalendar: počela Balvan-revolucija, uvod velikosrpske agresije

Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 17. kolovoza 1990. godine nedaleko Knina pojavile su se cestovne barikade napravljene od balvana i velikih stijena.

Započela je Balvan revolucija, koja označava početnu fazu, a katkad i cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj. Predstavlja uvod u velikosrpsku agresiju naspram Hrvatske, potaknutu iz Srbije i velikosrpskih krugova u JNA.

Balvan revolucijom Hrvatska je pretrpjela veliku ekonomsku štetu, a njezino gospodarstvo je bilo narušeno zbog zatvaranja prometnica i prekidom vrhunca turističke sezone.

Mjesto izbijanja revolucije nije slučajno odabrano. Zemljopisno područje koje je pogođeno pobunom nalazilo se u središtu Hrvatske te je sadržavalo strateške prometnice i infrastrukturu koja je spajala jug i sjever Hrvatske.

Sukladno velikosrpskim projektima, zapadna granica tzv. velike Srbije je planirana duboko u hrvatskom teritoriju, od Virovitice, preko Pakraca do Karlovca i Ogulina, pa sve do Gorskog kotara i Karlobaga.

Ova granica potječe još iz doba osmanlijskih osvajanja. Tadašnja Habsburška Monarhija je ondje osnovala obrambeni pojas, Vojnu krajinu, kao okosnicu obrane Monarhije gdje su se uvijek događale vojne operacije i okršaji.

Iz tih razloga, Vojna krajina je bila nisko razvijena i slabo naseljena.

Balvan-revolucijom zatvorene su prometnice koje su spajale jug i sjever, što je dovelo do ekonomskih problema, a putovanje je postalo nesigurno i opasno.

Osim prekida prometnica, došlo je do prekida telekomunikacijskih čvorišta čime se narušio integritet tadašnje SR Hrvatske pri čemu je nastalo dvovlašće.

Milan Babić, tadašnji predsjednik općine Knin, proglasio je ratno stanje koje je ubrzo negirao na Radiju Knin.

Tadašnji hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, zapovjedio je hitnu intervenciju pri čemu su poslani oklopni transporteri. Krenuli su Ličkom magistralom, no bili su zaustavljeni od strane srpskog stanovništva u Titovoj Korenici nakon čega su se povukli prema Slunju.

Osim toga, poslana su tri helikoptera specijalne policije, no bili su zaustavljeni kod Ogulina od tri MIG-a Jugoslavenske narodne armije.

Nakon toga, Hrvatska poduzima aktivnosti kako bi organizirala nove strukture i snage potrebne za obranu svojeg suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Balvan-revoluciju karakterizira ometanje prometa osoba i stvari, miniranje pruga, oružane pljačke, razbojstva, ubojstva, zločinačko djelovanje.

Balvan revolucija jasno je najavila da će Hrvatska svoju slobodu i samostalnost morati braniti oružjem od pobunjenih Srba i JNA.

Sve gore navedeno potvrdio je Hrvatski sabor 17. travnja 1991. godine u Deklaraciji o osudi Narodne skupštine Republike Srbije zbog miješanja u unutarnje stvari Republike Hrvatske.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar