Povijesni kalendar: Papa s najkraćim mandatom koji je uveo prvu zabranu pušenja u svijetu

Papa Urban VII. i papa Franjo
Papa Urban VII. i sadašnji papa Franjo, Foto(2): Autor Presidencia de la República Mexicana - https://www.flickr.com/photos/[email protected]/24807441200/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47040247

Na današnji dan, od posljedica malarije preminuo je papa s najkraćim mandatom te prva osoba u svijetu koja je donijela odluku o zabrani pušenja.

Pontifikat pape Urbana VII. završio je već nakon 13 dana, 27. rujna 1590. godine, no u povijesti osim po svojem kratkom pontifikatu, ostaje upamćen po odluci o zabrani pušenja.

Naime, donio je odluku o zabrani pušenja unutar crkve ili na prostoru ispred crkve.

Također je zanimljivo da je njegov prethodnik, papa Siksto V. bio hrvatskog porijekla jer je bio sin zemljoradnika s hrvatske obale Jadrana koji se preselio u Italiju.

Prema vatikanskim zapisima najdulji pontifikat imao je prvi papa, Sveti Petar, ukupno 37 godina, no početak i kraj njegove službe je otprilike određen.

Sa sigurnošću se zna da je pontifikat pape Pija IX. trajao 31 godinu i 8 mjeseci te, ukoliko se ne računa Sveti Petar čija služba nije točno određena, on je papa s najduljim pontifikatom.

Službeni titule pape su: biskup Rima, vikar Isusa Krista, nasljednik sv. Petra, apostolski prvak, vrhovni svećenik Sveopće Crkve, patrijarh Zapada (papa Benedikt XVI. prestao je koristiti taj naslov), primas Italije, nadbiskup i metropolit rimske provincije, sluga slugu Božjih.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar