Povijesni kalendar: osnovan Harley-Davidson, simbol američkog načina života i razmišljanja

harley-davidson
Foto (1): By Joachim Köhler - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=700432 ,Foto (3): By Gulp, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1300383

„Živi da bi vozio, vozi da bi živio“, „Zaj*bi to, idemo vozit“, „Sve dok nisi isprobao Harley-Davidson, nisi bio na pravom motociklu“ samo su neki od slogana svjetski poznate američke tvrtke motocikla.

Davne 1903., na današnji dan 17. rujna, William S. Harley zajedno sa svojim prijateljem iz djetinjstva Walterom Davidsonom osnovao je tvrtku u jednoj šupi koja je brojila 2 zaposlena, odnosno njih dvojicu.

Malo su tada osnivači znali da će tvrtka Harley-Davidson Motor Company postati jedna od dvije američke kompanije motocikala koja će preživjeti Veliku depresiju te će stvoriti arhetip modernog kauboja: bajkera.

U početku je stvoren jednocilindrični motocikl kao motor za utrke. Na prvim utrkama postigao je solidne rezultate te se narednih godina radi zahtjeva tržišta narudžbe gomilaju, a proizvodnja širi.

Ubrzo se proizvodnja popela na 150 primjeraka godišnje, a najveći kupac u početku je bila američka policija koja ga je smatrala savršenim za obavljanje svog posla.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata američka vojska je koristila Harley-Davidson motore koji su prvi put u povijesti bili prilagođeni za vojne potrebe. Američka vojska je za navedeni rat kupila čak 20.000 primjeraka.

U Drugom svjetskom ratu, osim američke vojske, motore su vozili i saveznici, pa su tako samo sovjeti naručili 30.000 komada.

Dodatnu popularnost motori su pridobili reklamom kralja Rock and rolla Elvisa Presleyja te međunarodnim motociklističkim klubom Hells Angels koji isključivo voze motore Harley-Davidson, a vožnja njihovim motorima predstavlja način života.

Kroz sljedeća desetljeća motori Harley-Davidson postali su legenda.

Stari modeli odlaze u povijest i u muzeje ili predstavljaju ikone koje se često restauriraju, dok se novi prilagođavaju tržištu i svojim kupcima te i dalje predstavljaju simbol američkog načina života i razmišljanja. Popularnost njihovih motora ne pada, već suprotno, održava se na istoj ili višoj razini.

Osnivači William S. Harley i Walter Davidson uvršteni su u američku Kuću časti rada.

Danas je tvrtka Harley-Davidson raširena po cijelome svijetu, a spomen njihovog imena predstavlja svojevrsnu ikonu i prestiž.

U Zagrebu postoji službeni dućan uz sve dostupne Harley-Davidson proizvode, a čak se može ugovoriti i besplatna vožnja.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar