Povijesni kalendar: Magellan započeo prvu ekspediciju koja će oploviti svijet

Foto: Wikipedia, Autor Magellan's_voyage_EN.svg: MesserWoland and Petr Dlouhýderivative work: Ivan T. (talk) - Magellan's_voyage_EN.svg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14919546

Pokrenuli smo novu rubriku na našem web portalu: Povijesni dnevnik, u kojoj vas podsjećamo na značajne događaje iz povijesti.

Na današnji dan, 10. kolovoza 1519. godine, pet brodova pod zapovjedništvom Ferdinanda Magellana krenulo je na put oko svijeta iz španjolske Seville.

Iako je Magellan portugalski istraživač, nakon svađe s portugalskim kraljem Emanuelom I., napustio je svoju zemlju te stupio u španjolsku službu.

Magellan je predložio putovanje na zapad prema Začinskim otocima koji su obećavali ogromno bogatstvo.

Zbog nekoliko problema, kada je doplovio do ruba Španjolske, morao je pričekati sa svojom ekspedicijom. Ubrzo nakon toga, zajedno sa svojih 5 brodova i 260 ljudi otisnuo se na pučinu Atlantskog oceana. U studenome 1520. kroz tjesnac koji danas nosi njegovo ime, dospio je u Tihi ocean.

Tjesnac, odnosno morski prolaz se nalazi na krajnjem jugu Južne Amerike, a dug je oko 580 kilometara. Prolaz odvaja Ognjenu Zemlju i Patagoniju.

– Neka ocean uvijek bude tako miran i dobrohotan kao danas. U toj ga nadi nazivam Tihim oceanom, izjavio je 27. studenoga 1520. godine Magellan kada je zaplovio u Tihi ocean.

Nakon što je preplovio Pacifik kao prvi Europljanin kojemu je to uspjelo, došao je do Filipina u travnju 1521. godine.

Ondje je ubijen u sukobu s lokalnim stanovništvom, a zapovjedništvo nad ekspedicijom preuzeo je njegov zamjenik Juan Sebastian del Cano koji se u Španjolsku vratio 1522. godine samo s jednim brodom i 17 preživjelih članova posade.

– Crkva kaže da je Zemlja ravna, ali ja znam da je okrugla, jer sam vidio njezinu sjenu na Mjesecu, a imam više vjere u sjenu, nego u Crkvu, izjavio je Magellan oko 1519. godine.

U povijesti ostaje upamćen kao vođa prve ekspedicije koja je oplovila svijet.

Foto: Wikipedia

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar