Povijesni kalendar: klesar s Raba postavio temelje najstarije republike u Europi

san marino 1
Zastava i znamenitosti San Marina, Foto: By Max_Ryazanov, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29853995, Foto: By Andreas Trepte - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2257029

Na današnji dan, 3. rujna davne 301. godine prema predaji osnovana je najstarija republika na svijetu, San Marino.

Površine svega 60,57 kvadratnih kilometara, predstavlja jednu od najmanjih država na svijetu, a njezin je teritorij u potpunosti okružen Italijom.

Također je treća najmanja država u Europi, a udaljenost između najsjevernije i najjužnije granice iznosi 12 kilometara zračne linije.

Prema predaji, klesar Marin s otoka Raba 301. godine krenuo je sa svojim prijateljem u talijanski Rimini.

Zbog tadašnjih progona kršćana sklonio se na obližnje brdo Monte Titano gdje je izgradio kapelicu i utemeljio općinu San Marino, koja je prema njemu dobila ime.

Kapelica je činila jezgru budućeg grada San Marina, a službeni datum osnutka države je 3. rujan 301. godine.

Danas ova mala parlamentarna republika broji oko 32.000 stanovnika, a ugodna mediteranska klima uvelike doprinosi razvoju turizma koji čini 60% državnih prihoda.

Na čelu San Marina nalaze se 2 kapetana koje Veliko vijeće bira na 6 mjeseci, a stanovnici su neobično ponosni na povijest svoje republike.

Napoleon je San Marinu ponudio teritorijalno proširenje, no ponosni stanovnici su to odbili.

Talijanski revolucionar i borac za slobodu i ujedinjenje Italije, Giuseppe Garibaldi, sklonio se u malu državicu 1859. godine pa je Austrija zaprijetila kako će provaliti i srušiti malu državu.

Prijetnje se nisu ispunile, a najmanja republika na svijetu ostala je ponosno postojati.

San Marino također je poznat po utrci Formule 1. Vozi se 100 kilometara sjeverozapadno od države, u Imoli. Naime, 1980. godine Velika nagrada Italije iz Monze je prebačena u Imolu, a već sljedeće godine se ponovno vraća u Monzu.

Neovisno o tome, utrka u Imoli se zove Velika nagrada San Marina, a održavala se od 1981. do 2006. Posljednji pobjednik, ujedno i vozač s najviše pobjeda, je Michael Schumacher.

san marino 2
Foto: Autor collage by DanieleDF1995, for proper attribution use authors of source images, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9665106

 

Izvor: Wikipedia, Wikipedia

Ostavi komentar