Od subote Slovenija skida Hrvatsku sa tzv. zelene liste korone

Slovenija
Koronavirus hara s obje strane granice.

Slovenija će od subote 4. srpnja skinuti Hrvatsku s tzv. zelene liste zemalja vezano uz koronu i uvrštava nas na žutu listu.

Ako je država uvrštena na žuti popis, državljani Slovenije koji se vraćaju iz Hrvatske, ili čak stranci s područja EU odnosno schengenskog područja koji imaju trajno ili privremeno boravište ili prebivalište, mogu u Sloveniju ući bez obvezne 14-dnevne karantene.

Drugim je osobama propisana obvezna 14-dnevna samoizolacija. Osim ako ne spadaju u 15 iznimaka koje je slovenska vlada propisala u 10. članku svoje najnovije odluke, kazao je glasnogovornik Vlade Jelko Kacin.

Kako naveo Kacin, Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku, ali je uvrštenje Hrvatske na žutu listu svojevrsno upozorenje svim Slovencima koji su već u Hrvatskoj, iz nje se vraćaju ili kod nas žele ljetovati.

Onima koji se vraćaju poručio je da se obvezno jave svom liječniku ako osjete bilo kakve simptome, dok se Slovence koji su trenutno u Hrvatskoj upozorava da se obvezno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, naročito fizičke udaljenosti.

Za sada nije još do kraja poznato kakva će biti ograničenja za hrvatske državljane za dolazak u Sloveniju, nakon ove odluke, ali prema najavama vjerojatno će biti ograničenja. Tako će se omogućit ulazak naših građana koji imaju nekretninu ili uplaćeni turistički aranžman, ali je moguće da se više npr. neće moći ići u šoping.

Ostavi komentar