Slavimo Svetog Nikolu: Jeste li dobili poklon ili šibu?

Ilustracija, Foto: Pixabay

Spomendan ranokršćanskog biskupa iz 4. stoljeća, zaštitnika djece, pomoraca, siromaha, slabih, pekara, ribara, putnika i brojnih drugih obilježava se na današnji dan 6. prosinca.

Povijest kaže da je od rane mladosti bio nadaleko poznat po svojoj dobroti, hrabrosti, čovjekoljubljem i milosrdnim djelima. Uz život mu se veže mnogo legendi i anegdota pa je kroz stoljeća postalo teško razlikovati one istinite od onih lažnih ili onih koje su se uvriježile u narodu.

Jedna legenda kaže kako ga je na jednom hodočašću u Palestinu zatekla oluja zbog čega mu je lađa potonula. Sveti Nikola zaprijetio je valovima i vjetru, nakon čega se oluja stišala. Zato ga danas slavimo i kao zaštitnika mornara i svih putnika, dok njegove kipove i slike možemo pronaći diljem svijeta.

Danas je omiljen svetac koji daruje dobru djecu, dok onu nestašnu čeka Krampus. Veselje povodom blagdana svetog Nikole nije u veličini poklona ili količini, već u tome što djeca stvarno nastoje biti posebno dobra. Zato svake godine veselo čiste svoje čizmice te drugo jutro radosno dočekaju otvarajući svoje poklone.

Poklon nikada nije draži, čokolada nikada nije slađa, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego taj dan!

Ostavi komentar