Jesu li HDZ-ovi, ali i SDP-ovi EU zastupnici podržali izbor nove šefice Europske komisije?

Ursula von Der Leyen nova predsjednica EU komisije Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

U utorak poslijepodne, Njemica Ursula Von der Leyen izabrana je za šeficu Europske komisije. Von der Leyen dobila je podršku natpolovične, ali ne baš uvjerljive većine zastupnika u Europskom parlamentu

Prva je žena na toj dužnosti, a u tajnom glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta dobila je podršku 383 zastupnika. Protiv je bilo 327, a suzdržanih 22.

Kako su glasovali nedavno izabrani hrvatski EU zastupnici?

Poznato je samo tko je glasao protiv Von der Leyen. To su zastupnici koji ne spadaju u main-stream hrvatske političke scene: Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić i Vilibor Sinčić.

Ali, kako su glasovala 4 HDZ-ova, 3 SDP-ova i 1 IDS-ov zastupnik? Za sada nije poznato, jer je glasovanje bilo tajno, a nitko se od njih osim Šuice nije javno izjasnio. Ipak, ako je glasova Šuica za, onda su vjerojatno i svi HDZ-ovci su glasovali za.

Puno zanimljivije je jesu li za demokršćansku kandidatkinju glasovali i hrvatski zastupnici liberalne i lijeve orijentacije. Priča se po briselskim hodnicima, da je iza kulisa pao dogovor da europski liberali (Flego-IDS), ali i neki socijaldemokrati, a kalkulira se da su među njima i hrvatski SDP-ovci podrže izbor njemačke političarke koja dolazi iz demokršćanske CDU-a.

Tako će i liberali i socijaldemokrati dobiti će se svoje predstavnike u novoj “europskoj vladi”.

Naime, predsjednica Komisije je Njemica, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borell, predsjednica Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, predsjednik Europskog parlamenta Talijan David Sasoli, a Nizozemcu Fransu Timmermansu, spitzenkandidatu socijaldemokrata, i Dankinji Margrethe Vestager, spitzenkandidatkinji liberala, obećani su visoki položaji u Europskoj komisiji.

Za sada nema izjava hrvatskim novinarima Biljane Borzan ili Tonina Picula iz redova SDP-a jesu li hrvatski SDP-ovci zaista među onima iz socijaldemokratske alijanse koja je dala presudne glasove za Von der Leyen, jer bez glasova dijela socijaldemokratskih zastupnika, nova šefica Komisije u utorak ne bi mogla biti izabrana.

Ukoliko je to zaista tako, usprkos velikim političkim previranjima u našoj zemlji, u kojoj SDP traži pad Vlade i raspisivanje izbora, pokazuje se da za Bruxelles, Strasbourg i EU parlament mogu vrijediti neka sasvim druga pravila.

Ali, tada primjerice stalne prozivke SDP-a prema HNS-u i međimurskom županu Matiji Posavcu o tome da je suradnja te stranke s HDZ-om izdaja birača itekako mogu zvučati licemjerno, jer su njihovi tek nedavno izabrani EU zastupnici već prvom prilikom bili na istoj strani sa svojim najvećim političkom protivnikom HDZ-om.

Ostavi komentar