13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Hrvatska je druga najsiromašnija država Europske unije

Eurostat je u ponedjeljak objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini koji pokazuju da se Hrvatska nalazi pri samome dnu Europske unije.

Odnosno, Hrvatska je, iza Bugarske, najsiromašnija država Europske unije.

Poražavajući podaci

Nakon pada u godini korone, Hrvatska se sa 65% iz 2019. godine spustila na 64% vrijednosti prosječnog BDP-a Europske unije po glavi stanovnika u 2020. godini te se time nalazi na drugom mjestu najsiromašnije članice Europske unije zajedno s Grčkom. Odmah iza njih, nalazi se Bugarska čije je BDP narastao na 55%.

Pretposljednje mjesto po kupovnoj moći prema individualnoj potrošnji

Gleda li se kupovna moć prema stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) odnosno vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novaca, Hrvatska se nalazi na 67% BDP-a, što je i dalje druga najlošija pozicija. Bugarska je zauzela najgoru poziciju sa 61%, dok se ispred Hrvatske nalazi Mađarska sa 69%.

Foto: Twitter Eurostat

Prošlogodišnji AIC po stanovniku izražen u standardima kupovne moći (PPS) kretao se od 61% do 131% prosjeka Europske unije. Ukupno 9 članica ima standard iznad prosječnog, najviše Luksemburg (31%), zatim Njemačka (23%) i Danska (21%). Nizozemska, Austrija, Finska, Belgija, Švedska i Francuska bile su između 5 i 20% iznad europskog prosjeka.

Razine na Cipru, Italiji, Litvi i Irskoj bile su 10% ili manje od prosječnih, dok su Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku između 11 i 20%. Rumunjska, Estonija i Grčka bile su između 21 i 25% ispod europskog prosjeka. Slovačka, Latvija, Mađarska i Hrvatska nalaze se u minusu za prosjek između 25 i 33%.

Dakle, standard u Hrvatskoj je 56% slabiji nego u Njemačkoj.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE