Posjetite Donačku goru: Idealan obiteljski izlet uz planinarenje, predivan pogled i prirodu

Donačka gora idealan je jednodnevni izlet koji odgovara i planinarima i rekreativcima.

Nedaleko hrvatsko-slovenske granice nalazi se Donačka gora, poznata i kao planina Svetog Donata koja ima dva vrha udaljena 20 minuta hoda, istočni od 883 te zapadni od 884 metra nadmorske visine, upravo onog s kojeg se pruža predivan pogled na zapad, odnosno, prizore na Boč i Kamniške Alpe.

Donačka gora
Foto: lm
Gdje se nalazi Donačka gora?

Donačka gora smještena je nedaleko Rogaške Slatine i Općine Rogatec, tj. sjeverno od Huma na Sutli. Udaljena je otprilike sat i pol od Čakovca te su najlakši putevi preko Varaždina i Ivanca do Lepoglave, Krapine, Đurmanca te do graničnog prijelaza Lupinjak od kojeg vam treba 15-ak minuta do Donačke gore.

Donačka gora
Foto: lm

Drugi put je preko Ormoža i Ptuja od kojeg se prema jugu odlazi do Podlehnika i Čermožiša pa se s ‘gornje’ strane stiže do Donačke gore. Isto tako se kod Gorišnice može skrenuti na jug pa cestom koja vodi kroz Dolanec, Općinu Cirkulanec, Spodnji i Zgornji Leskovec, doći do prethodno spomenutog Podlehnika nakon kojeg se nastavlja isti put.

Mjesto od kojeg se kreće sjeverno prema Donačkoj gori je Sveti Jurij po cesti koja vodi sve do planinarskog doma zvanog Rudijev dom, od kojeg kreće uspon prema vrhu. Kod Rudijevog doma također možete parkirati automobile. Neki planinari i posjetitelji automobile ostavljaju i ispod Rudijevog doma na različitim lokacijama, ovisno o vlastitim preferencijama.

Rudijev dom
Rudijev dom, foto: lm
Rudijev dom parking
Rudijev dom, foto: lm
Dva puta do vrha

Iako možda lokacija nije toliko ‘razvikana’, brojno lokalno stanovništvo i planinari često posjećuju Donačku goru. Kod samog Rudijevog doma, kod kojeg također možete ‘uzeti’ nekoliko planinarskih štambilja, možete uživati u raznovrsnoj ponudi hrane i pića. Nakon toga slijedi sam uspon do vrha do kojeg postoje dva puta – dulji i kraći. Najviše posjetitelja odabire kraći put (desno) koji vodi po dobro označenoj, odnosno, markiranoj stazi djelomične zahtjevnosti i trajanja otprilike sat vremena, ovisno o vlastitoj fizičkoj spremi. Nakon toga stiže se do zapadnog vrha koji pruža predivan pogled. Na zapadnom vrhu iza kamenog spomenika također se nalazi i planinarski žig za vašu planinarsku obilaznicu.

Donačka gora
Foto: lm

Postoji i druga, okolna staza na koju se skreće lijevo kod znaka, odnosno, račvanja puta. Ova staza je zahtjevnija, kreće blagim usponom do predjela gdje postaje strmija, pogotovo kod stjenovitog dijela gdje je za uspon postavljena fiksirana ‘sajla’ uz nekoliko klinova. Navedenom stazom dolazi se do istočnog vrha, udaljenog dvadesetak minuta do prethodno spomenutog zapadnog vrha.

Priroda, planinarenje, ali i paragliding

Neovisno koji vrh odabrali, na putu kroz Sloveniju možete, kao i na putu do vrha, uživati u prekrasnim vidicima i krajolicima koji obiluju prizorima pokošenih travnjaka, zatim krava koje pasu travu, ali i paraglajderima koji ‘kruže’ zrakom.

Donačka gora
Foto: lm

Na samom vrhu također postoji klupa sa srcem izrezbarenim u sredini što daje priliku za odlične fotografije sa divnim prizorima u pozadini.

Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm

Donačka gora

Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm
Donačka gora
Foto: lm

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE