Danas slavimo Međunarodni dan obitelji: Obitelj je pouzdana, jedinstvena, zaštitnička i suosjećajna

Ilustracija, Foto: Pixabay

Svakog 15. svibnja, još od 1994. godine, obilježavamo Međunarodni dan obitelji.

Naime, Ujedinjeni narodi su tada odlučili proglasiti ovaj dan kako bi naglasili neprocjenjivu ulogu obitelji, pružili priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na obitelj i povećanje znanja o socijalnim, ekonomskim i demografskim procesima koji utječu na nju.

Obitelj je zaštitnička, suosjećajna, jedinstvena

Iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju se ljudi sa svojim karakterom, stavom, vjerovanjima koji grade neki budući, nadamo se i bolji svijet. Obitelj vrlo često danas nema ni vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu pa je jako važno osvijestiti važnost iste, važnost naših roditelja, braće, sestara, djece, baka, djedova i ostalih članova. Ponekad, krvno srodstvo nije nužno kako bi netko bio član naše obitelji. Obitelj čini temeljnu jedinicu društva, a današnji dan nam je prilika da se dodatno prisjetimo naših najbližih i najdražih.

Povijest Međunarodnog dana obitelji

Iako je već 1989. bila proglašena Međunarodnom godinom obitelji, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom 1993. godine proglasila Međunarodni dan obitelji kojom odražava važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljima. Naredne godine, 15. svibnja 1994. prvi puta je službeno obilježen današnji dan. Svake godine, Međunarodni dan obitelji se obilježava drugačijom krilaticom. Ove godine, ona glasi „Obitelji i nove tehnologije“ što označava usredotočenost na utjecaje novih tehnologija na dobrobit obitelji.

Naš svijet dramatično i ubrzano je oblikovan megatrendovima koji uključuju nove tehnologije, demografske pomake, brzu urbanizaciju, migracijske trendove i klimatske promjene. Ovogodišnji cilj današnjeg dana jest podizanje svijesti o prethodno spomenutim megatrendovima i prilagodljive obiteljski orijentirane politike za rješavanje njihovih učinaka.

Ostavi komentar