Danas je Svjetski dan čokoladne torte: Označite nekoga i dužan vas je počastiti!

Ilustracija, Foto: Pixabay

Na današnji dan, 27. siječnja, slavi se Svjetski dan čokoladne torte. Svima omiljena rođendanska, a i svakodnevna čokoladom bogata poslastica nikada nije na odmet.

Prvi recept za čokoladnu tortu se pojavio 1847. godine u kuharici Elize Leslie, piše Days Of The Year. No, prema navedenoj kuharici, tadašnja čokoladna torta nije ono što bismo mi danas nazvali odnosno prepoznali kao čokoladnu tortu. Umjesto dodavanja kakaa u prahu u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit.

Kroz godine su različiti autori kuharica napravili različite verzije čokoladnih torti i recepata. Između različitih verzija nastali su i oni gdje se dodavao prah i glazura.

Do 1920-ih čokoladna torta je već postala uobičajena. Tvrtka O. Duff and Sons je napravila svoju čokoladnu tortu u kutiji koja je već bila gotova i zapakirana. Već 1947. godine, marka Betty Crocker je osmislila gotovu mješavinu za pečenje torte.

U sljedećih nekoliko desetljeća, čokoladna je torta postala dijelom raznih kultura kao uobičajena, pa se tako obilježava Svjetski dan čokoladne torte. Jer, tko ne voli čokoladnu tortu?

Ostavi komentar