Olimpijske igre u Tokiju će težiti političkoj neutralnosti

olimpijada tokijo

Međunarodni Olimpijski Odbor našao se zadnjih mjeseci pred teškim zadatkom. Prvo su, na razočarenje svih sportaša, navijača i ljubitelja online kladionice, Igre odgođene za 2021. godinu, a sada je jasno da bi sportaši mogli koristiti tu najveću scenu na svijetu kako bi izrazili svoja politička mišljenja. Oduvijek se sport pokušavao distancirati od politike, ali je nemoguće kontrolirati i predvidjeti ponašanje sportaša budući da se svi razlikujemo od osobe do osobe.

Predložene smjernice o političkom izražavanju

Jedno od davno donesenih pravila na Olimpijskim igrama glasi da je važno zaštiti neutralnost sporta na tom natjecanju. Svi oblici prosvjeda i demonstracija su po tom pravilu strogo zabranjeni na svim olimpijskim događajima i ceremonijama. Aktivizam sportaša je uvelike zaživio posljednjih godina i poštivanje ovog pravila moglo bi biti jako teško. Stoga će doći do nekih uređenja u pravilu, a novije smjernice bi trebale postaviti parametre koji će pokazivati što je dozvoljeno, a što nije. Olimpijski natjecatelji tako će moći iskazati svoja mišljenja kada god i gdje god to žele, dok god to nije u Olimpijskom selu, na dodjelama medalja ili drugim službenim svečanostima. To bi značilo da će svoje stavove o politici i sličnim temama sportaši moći pokazivati na konferencijama za novinare, timskim sastancima i društvenim mrežama.

Neke stvari još su uvijek nejasne

Kao i uvijek, po staroj uzrečici: vrag je u detaljima. Neke su od nerazjašnjenih sitnica ostavile sportaše zbunjenima jer im još uvijek nije potpuno jasno što se smatra prosvjedom i iznošenjem političkog mišljenja, a što ne. Primjerice, podržavati pokret “Black lives matter” na konferenciji za novinare bi trebalo biti dozvoljeno, ali izvan nje se ne bi smjelo nositi majicu s tim sloganom? Smatra li se da je osoba koja podržava taj pokret protiv rasizma zapravo samo iznijela svoju podršku ili je politički opredijeljena? Postoji još nekoliko važnih pitanja tog tipa koja bi se, nadamo se, do početka Olimpijskih igara trebala razriješiti.

Kažnjavanje sportaša koji izražavaju politička mišljenja

Još je jedna stvar ostala nejasna, a poprilično je važna. Što će se desiti s onima koji ipak iznesu svoje političko mišljenje i na koji način će oni ili njihovi timovi biti kažnjeni. Međunarodna deklaracija ljudskih prava u svom 19. članku navodi kako svatko ima pravo na slobodu govora i izražavanja te nitko nikome ne može zabraniti to pravo. Aktivirao se stoga niz odvjetnika koji se pozivaju na to pravo i žestoko se protive odluci Olimpijskog odbora da kažnjava sve koji iznose svoj politički stav tijekom Igara. Hoće li biti kazni, i ako da, u kakvom će one obliku biti, ostaje nam vidjeti nagodinu kada će startati odgođene Olimpijske igre.

Olimpijske igre kao platforma za pozitivne promjene

Olimpijski odbor i Komisija sportaša počeli su s raznim oblicima konzultacija s igračima gdje pokušavaju naći zajednički jezik oko toga kako se izražavati i na koji način iznositi svoja mišljenja, a da to bude dostojanstveno i po pravilima. Što god zajedno odlučili, jedno je sigurno, a to je da u današnje vrijeme glas sportaša ima možda i veći značaj nego ikad prije. Olimpijske igre su jedno od najboljih mjesta koja postoje na kojima bi se moglo pozitivno utjecati na ljude, a pogotovo mlade.

Ostavi komentar