U lipnju 132 tisuće građana u Hrvatskoj bez posla, nezaposlenost malo iznad europskog prosjeka

Ilustracija, Foto: Pixabay

Nezaposlenost za mjesec lipanj u Europskoj uniji i u eurozoni blago je pala, dok se Hrvatska nalazi malo iznad europskog prosjeka, pokazali su podaci najnovijeg izvješća europskog statističkog ureda Eurostata objavljeni u petak.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji za mjesec lipanj pala je na 7,1% u odnosu na 7,3% iz prethodnog mjeseca. U eurozoni stopa je pala sa 8% na 7,7%. U lipnju prošle godine stopa je iznosila 7,3% za Europsku uniju te 8% za eurozonu.

Ukupan broj nezaposlenih

U Europskoj uniji u lipnju bez posla je bilo 14,9 milijuna građana, dok je u eurozoni nezaposlenih bilo 12,5 milijuna. U odnosu na mjesec svibanj broj nezaposlenih u Europskoj uniji smanjen je za 487 tisuća odnosno 423 tisuće u eurozoni. Usporedivši brojke s prošlogodišnjim lipnjem, broj nezaposlenih je u Europskoj uniji smanjen za 397 tisuća odnosno 339 tisuća u eurozoni.

U Hrvatskoj 132 000 građana bez posla

Prema najnovijim Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj je u lipnju bez posla bilo 132 tisuće građana, što je oko 10 tisuća manje nego u svibnju. U odnosnu na godinu ranije, njihov je broj manji za 23 tisuće.

Najnižu stopu nezaposlenosti imala je Češka (2,8%), zatim Nizozemska (3,2%) te Malta i Poljska (3,6%). Najviše stope nezaposlenosti imale su Grčka i Španjolska (15,1%), a slijedi ih Italija (9,7%) i Švedska (9,2%).

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj za prethodni mjesec iznosila je 7,4%, što je manji broj za pola postotnog boda u odnosu na svibanj.

Snižena stopa nezaposlenosti mladih

Stopa nezaposlenosti za dobnu skupinu do 25 godina bila je niža za 0,6 postotnih bodova na oba područja u odnosu na prethodni mjesec odnosno za Europsku uniju (17%) te eurozonu (17,3%).

U Europskoj uniji u lipnju broj nezaposlenih do 25 godina iznosio je 2,96 milijuna odnosno 2,4 milijuna u eurozoni, što u odnosu na svibanj označava smanjenje u Europskoj uniji za 112 tisuća, tj. 78 tisuća u eurozoni.

Gledajući podatke iz prošle godine, u lipnju se smanjio broj za 152 tisuće u Europskoj uniji te za 110 tisuća u zoni primjene zajedničke europske valute.

Porasla nezaposlenost mladih u Hrvatskoj

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih već kvartalne. Stopa nezaposlenosti mladih u drugom tromjesečju iznosila je 22,9% što označava povećanje za 2,1% u odnosu na prvo tromjesečje. Dakle, bez posla u drugom tromjesečju ove godine bilo je 33 tisuće mladih građana u Hrvatskoj, što je 4 tisuće manje u odnosu na prva 3 mjeseca ove godine. U odnosu na prošlogodišnje drugo tromjesečje, njihov broj je manji za 5 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti građana do 25 godina za lipanj imala je Češka (7,1%), zatim Njemačka (7,5%) te Nizozemska (7,6%). Najvišu stopu nezaposlenosti mladih imala je Grčka (37,1%).

Ostavi komentar