Austrija: Kurzu iza leđa zabranili pušenje

Austrija zabranila pušenje

Od danas je u Austriji zabranjeno pušenje u svim kafićima i restoranima. To je šok za uživatelje duhana jer je Austrija bila vrlo liberalna zemlja po pitanju pušenja, kao zemlja s najmanjim ograničenjima za pušače u EU. Austrijanci su mogli pušiti ne samo u kafićima i klubovima, već i u brojnim restoranima i pubovima u kojima se poslužuje hrana.

Novim zakonom koji je stupio na snagu točno u ponoć, od 1. studenog 2019. zabranjeno je pušenje u svim javnim objektima u kojima se poslužuje, proizvodi, prerađuje i konzumira hrana i piće.

To se odnosi na sve objekte u kojima se vrši javno okupljanje, kao što su društveni domovi, vatrogasne zabave, veselice pod šatorima, događaji u školama. A ta se zabrana ne odnosi samo na cigarete, već i na sve druge oblike konzumiranja duhana i srodnih proizvoda uključujući e-cigarete, nargile i srodne uređaje.

Upravo zbog toga s današnjim danom su mnogi Shisha barovi zatvorili vrata iako su u Austriji bili vrlo popularni. Zadnji prijepori upravo su se vodili oko toga hoće li Shisha (nargila) barovi ostati oaze za pušače, barem u večernjim i noćnim satima.

Odlučeno je da pušenje ostaje dozvoljeno samo na terasama kafića i sličnim mjestima ili onome što tamo zovu Gastgärten i Biergärten. To su gotovo identične zabrane kao što je zabranjeno pušenje npr. u Sloveniji, zbog čega su mnogi radije u šoping produžili do Graza nego li do bližeg Maribora.

U Austriji je veliki postotak pušača u odnosu na ostatak Europe. Čak 25 posto odraslih Austrijanaca puši ili svaki četvrti, dok je u europskom prosjeku svaki peti građanin pušač. Naravno Hrvatska je u tome daleko bolja pa u prosjeku puši svaki treći stanovnik, iako je kod nas u restoranima zabranjeno pušenje već duže vrijeme.
Također u Austriji se od 1. siječnja 2020. očekuje stupanje na snagu i zabrane prodaje cigareta mlađima od 18. godina, jer je sada ta dobna granica 16 godina.

Do sada su protivnici pušenja često Austriju nazivali „Pepeljara Europe“, iako je u tom nazivu istovremeno bilo i neke simpatične urbane patine, koja je Austriju činila toplijom i manje uštogljenom od ostalih zemalja zapada.

Ova najnovija zabrana u Austriji ima svojevrsnu dužu i zanimljivu povijest punu prijepora koji su često punili novinske stupce. Naime više od dvije godine se razvlačilo i navlačilo uvođenje zakona o totalnoj zabrani pušenja, kojoj se naročito protivio austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache, pronalazeći razne načine izbjegavanja njegove aktivacije, jer je i sam bio predani pušač. No u svibnju ove godine zbog skandala Ibiza, Strache mora napustiti mjesto predsjednika Slobodarske stranke Austrije i mjesto vicekancelra. Zbog toga je pala vlada kancelara Sebastiana Kurza, čija je Austrijska narodna stranka bila u koaliciji sa Stracheovim FPÖ-om.

(Strache, koji je zbog korupcijskih afera u listopadu ove godine sa suzama u očima potpuno izašao iz politike, inače je onaj čovjek koji je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom komentirao riječima: Hrvatska je jedno sranje, sranje! Pa se i sam Sebastian Kurz morao javno ograđivati od te izjave.)

Padom Kurza, pušaći su… popušili.

Padom Kurzove vlade privremeno vladu preuzima Brigitte Bierlein, postavši tako prva kancelarka u austrijskoj povijesti, prešavši na tu funkciju s funkcije predsjednice Austrijskog ustavnog suda. Ona iskorištava trenutak i daje vjetar u leđa i zakonu protiv pušenja.

No treba priznati ovoj tehničkoj vladi da je vrlo ekspeditivna i u drugim stvarima jer, kako je privremena, uopće se ne bavi borbom za fotelje i spletkarenjem, tako da je zakon o nepušenju samo epizoda.

Kao predsjednica Ustavnog suda Brigitte Bierleion je postala poznata po ozakonjenju istospolnih brakova u Austriji i dozvoli da posvajaju djecu. Sad će postati poznata i uvođenjem zabrane pušenja.

Sebastian Kurz pak bi za koji dan ponovno trebao postati austrijski kancelar jer je nakon dobivene relativne većine na izvanrednim izborima održanim potkraj rujna dobio mandat za sastavljanje nove vlade. No za pušače prekasno (možda i namjerno).

Austrijska javnost je u prijeporima jer jedni pozdravljaju takvu odluku, a drugi je smatraju tužnom. Austrija je naime posljednjih desetljeća glasila za prilično slobodarsku i otvorenu zemlju, u kojoj su sve češće posao tražili i Nijemci s juga Njemačke, ne samo zbog većih građanskih sloboda, već i zbog veće socijalne sigurnosti. Vidjet ćemo hoće li smanjivanje tih sloboda stati samo na pušenju.

Ps.
Svima onima kojima će nedostajati Austrija kao pušačka oaza između Slovenije i Njemačke, preporučamo neka ovdje pogledaju savjete o tome KAKO PRESTATI PUŠITI.

Ostavi komentar