Kolike su šanse da Hrvatska osvoji Svjetsko prvenstvo?

Hrvatska stoji sjajno na Svjetskom prvenstvu u rukometu, a budući da se u domovini uglavnom na svakom natjecanju uspjehom smatra samo medalja, razmislili smo o tome kolike su realne šanse našoj reprezentaciji da se okiti zlatnom medaljom u Egiptu. Na ovom Svjetskom prvenstvu igra čak 32 reprezentacije što bi logično trebalo svim reprezentacijama smanjiti neke matematičke šanse za osvajanjem turnira, ali krug onih glavnih favorita uglavnom ostaje nepromijenjen.

Tko su favoriti?

Pri određivanju favorita trebamo se orijentirati uglavnom na dvije stvari. Jedna od njih su procjene različitih stručnjaka i kladionica kakve se mogu pronaći na stranicama poput Sportskokladenje24.com, a drugo su same predstave koje reprezentacije svojim igrama na prvenstvu zapravo pokazuju. Nekad se mišljenja ovisno o ta dva stajališta razlikuju, a kako Svjetsko prvenstvo odmiče, tako vidimo i promjene u procjenama.

Danska glavni favorit

Od prvog dana pa sve do sada, Danska je glavni favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva. Gledajući njihove utakmice, teško je zapravo dati neki argument koji bi pobio njihovu ulogu glavnog favorita. Jedino što nam u ovom trenutku pada na pamet jest činjenica da do utakmice s Hrvatskom nisu doista imali nekog jačeg protivnika i to će biti prvi pravi test za njih, ali i za Hrvatsku.

Hrvatska na petom mjestu

Niti Hrvatska nije promijenila svoju poziciju na ljestvici favorita od početka natjecanja, a to je peto mjesto. Spori start u natjecanje i dizanje iz utakmice u utakmicu već je postao zaštitni znak naše reprezentacije. Ovoj poziciji kumovao je i ždrijeb koji nam je doista naklonjen i nudi jedan otvoreni put do samog polufinala. Možemo reći da naš put do polufinala i nastavak natjecanja uistinu ovisi o samim našim igračima, a to je uvijek poželjno u sportu.

Francuska vreba kao i uvijek

Kladionice procjenjuju europske prvake Španjolce kao druge favorite natjecanja, a oni možda i najviše nalikuju Hrvatskoj jer se iz utakmice u utakmicu sve više dižu i ponovno počinju izgledati kao ona sjajna Španjolska koja je prije godinu dana pobijedila upravo Hrvatsku u finalu Europskog prvenstva. Francuska koja je pak na trećem mjestu je netko koga jednostavno nikako ne možemo otpisati. To su pokazali već u prvom kolu kada su jednostavno razbili viceprvake svijeta Norvežane. Njihova ekipa jednostavno djeluje kao da im uopće nije bitno protiv koga igraju jer će odigrati točno onoliko koliko im treba, kao što smo to vidjeli u njihovoj utakmici s Alžirom. Na četvrtom mjestu se nalazi reprezentacija Norveške koja također ima kapacitet pobijediti svakoga ako ima svoj dan.

Procjene mogu zavarati

Iako je zabavno i zanimljivo prije početka i tijekom Svjetskog prvenstva pratiti kako se kreću liste favorita i gdje se na njima nalazi naša reprezentacija, one nisu garantirane i ne možemo ih uzimati zdravo za gotovo. Upravo je to glavna čar sporta, a gotovo na svakom natjecanju jedna ekipa pobijedi sve prognoze i natjecanje završi na poziciji na kojoj je malo tko očekivao. Svakako ćemo se na ovom Svjetskom prvenstvu nadati da će to biti upravo Hrvatska i po prvi puta nakon, sada već davne, 2003. godine uspjeti uzeti tu tako željenu zlatnu medalju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE