5.7 C
Čakovec
Utorak, 23 travnja, 2024

Povijesni kalendar: najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa

Na današnji dan, 6. rujna 1967. godine Zagrebački Dinamo osvojio je Kup velesajamskih gradova svladavši u finalu jednu od najboljih europskih momčadi, engleski Leeds.

Kup velesajamskih gradova je međunarodno nogometno natjecanje klubova predstavnika europskih država koje je započeto 1955. godine, a igralo se do 1971. godine.

Natjecanje je 1971. godine preimenovano u Kup UEFA, a danas se zove Europska liga.

U svakom kolu Kupa velesajamskih gradova igrale su se dvije utakmice.

Dinamo je u prvom kolu kod kuće pobijedio Spartak Brno 2:0, dok je u gostima izgubio 2:0, no spretnim i sretnim bacanjem novčića je prošao dalje (prolazak dalje ovisio je o tome tko je postigao više golova u gostima ili bacanjem novčića).

U drugom kolu pošteno su se namučili sa škotskim Dunfermlineom, pobijedivši kod kuće 2:0, dok su u gostima pretrpjeli poraz od 4:2.

U sljedećem kolu remizirali su 0:0 kod kuće protiv rumunjskog Dynamo Pietestija, no prošli su dalje pogotkom u gostima (0:1).

Četvrtzavršnica je također bila neizvjesna za Dinamo gdje su odmjerili snage s Juventusom. U Torinu su uspjeli odigrati 2:2, dok su kod kuće pobijedili Staru damu 3:0.

U polufinalnom susretu dočekao ih je Eintracht iz Frankfurta gdje su u prvoj utakmici pretrpjeli poraz od 3:0. No, Dinamo se nije predao, nego je pred domaćom publikom uzvratio pobjedom od čak 4:0.

Završnica Kupa je također bila napeta, a Dinamo je dočekao veliki Leeds. Kod kuće pred 32.000 gledatelja Dinamo je slavio s 2:0, dok su u Engleskoj pred 35.000 gledatelja odigrali odličnu obranu te nisu dopustili da domaćini zabiju, odigravši remi 0:0.

Kapetan i najbolji strijelac Dinama je bio Slaven Zambata, a pobjedničku momčad vodio je legendarni trener Branko Zebec.

Kompletna momčad koja je ostvarila uspjeh: Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza.

Osim Branka Zebeca, trener je također bio i Ivica Horvat.

 

Izvor: Wikipedia, Wikipedia

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE