Međimurski policajac i sportaš Kristijan Srpak odvozio Gravelman 2020.

Kristijan Srpak

Prošle nedjelje, 20. rujna 2020. godine održana je biciklistička utrka Gravelman 2020. je za neke biciklijada, za neke probijanje granica, a za one željne utrkivanja to je 100 km patnje, znoja, šaltanja brzina, upaljenih kvadricepsa i prašine.

Međimurski policajac, sportaš i humanitarac Kristijan Srpak iz Čakovca nakon što je zbog problema s koljenima morao prekinuti trčanje na duge staze, koje je često bilo posvećeno u humanitarne svrhe, prebacio se bicikl. I tu pronalazi nove izazove.

Tako je prošle nedjelje, 20. rujna 2020. godine nastupio na biciklističkoj utrci Gravelman 2020.

– Ova utrka bila je za mene veliki izazov, jer je u pitanju nešto novo kad je u pitanju spoj biciklizma i rekreacije. Također odlučio sam voziti Gravelman jer je ona više od utrke, zato što ima i humanitarni karakter. Stoga se na utrci i daje sve od sebe, da se odmakne što dalje, jer za svaki kilometar koji se napravi prije nego li vas sustignu lovci, odnosno potjera, doniraju se novci za udrugu „Crveni Nosovi“, po formuli 1km=1kn.

Srpak je zadanu rutu prošao za 4.16,04 sati i bio uhvaćen na 36 kilometru.

– Utrka je izuzetno zahtjevna jer se skoro 90 km vozi po makadamu i prigodnim putevima kao što su poljski, ugaženi putevi i slično. U prilog zahtjevnosti govori da su često brojni natjecatelji, a i sami lovci iz potjere, u dva navrata mijenjali probušene gume. Također natjecanje nije baš bezazleno jer radi podloge postoji opasnost od proklizavanja kotača i padova. Također morate pratiti oznake uz stazu prije i nakon svakog skretanja te biti koncentrirani i na to. S druge strane trka je motivirajuća, opuštujuća i zanimljiva jer se vozi kroz prirodu, uz rijeku Savu, polja i prekrasni Turopoljski kraj. Oni koji su željni dokazivanja i utrkivanja kreću u utrku protiv lovaca i ne dozvoljavaju si biti ulovljeni. Naravno da nisu svi u tom filmu, zato svi koji uspiju završiti utrku u roku od 10 sati i prijeđu 100 km postaju Gravelman finisheri, što je bio i moj osnovni cilj, poručio je.

Natjecatelji su startali u 10 sati sa zagrebačkog Bundeka, dok su nakon 17 minuta za njima krenuli lovci (chaseri). Ove godine lovce su predvodili veslači braća Sinković, ali i poznati biciklisti Filip Kvasina, naša Međimurka Mia Radotić, kao i drugi vrhunski i svjetski sportaši.

Lovcima je bio zadatak uhvatiti odnosno prestići natjecatelje te doći u cilj prije svih, ali to im nije uspjelo, jer je čak 41 biciklist iskoristio početnu prednost i stigao u cilj prije lovaca. Najbrži su bili prvi Marko Fržop i drugi Iztok Kuret u vremenu pobjednika.

Na kraju je Srpak zahvalio tvrtki Đurkin i prijatelju Zlatku Đurkinu koji ga podržavaju i u ovom humanitarnom projektu, kao i u drugim sportskim i humanitarnim aktivnostima, te je i ovaj put donirao određena financijska sredstva „Crvenim nosovima“, udruzi koja osnažuje one koji se nalaze u tužnim i bolnim situacijama.

Ostavi komentar